Гоце Делчев
Гоце Делчев / БГНЕС
Парламентът на РС Македония вече прие резолюция за утвърждаване на държавните позиции в преговорите с България. Гоце Делчев изобщо не е предмет на преговори и правителството смята, че не е необходимо да се приема такава декларация. Това е позицията на правителството на РС Македония относно декларацията за Гоце Делчев, чийто проект опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента миналата седмица.

„Много е важно всички политически и обществени дейци да се въздържат от политикански изказвания и печелене на дивиденти на гърба, личността и делото на нашия великан Делчев. Призоваваме да честваме Делчев отговорно и с достойнство. Не бива да се злоупотребява с великия Делчев с цел създаване на конфликти и нетърпимост, независимо дали у дома или извън нашите граници. Имаме ангажимент да бъдем внимателни, всеотдайни и достойни в публичните комуникации, когато става въпрос за Делчев, тъй като той най-много заслужава това“, се казва в позицията на правителството.

Вандали са скъсали лентите с българското знаме от венците на гроба на Гоце Делчев

От там подчертават, че е отворена поканата към опозицията да се включи конструктивно в процесите, които са от първостепенен интерес за бъдещата европейска интеграция на Северна Македония.

„Смятаме, че правилният път за решаване на откритите въпроси е посредством засилване на диалога между работните групи на двете държави, облекчаване на отношенията и фокусиране върху развитието им във всички области. Резултатите вече са видими за кратко време“, подчертават от правителството.
БГНЕС