Вчера Националният съвет на "Да, България" взе решение да се яви заедно с партньорите от "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България" в коалиция в следващите избори. Смятаме, че основна цел на политическите сили в този цикъл е да прекратим политическата криза, именно затова сме си поставили измерими цели за връщане на доверието на избирателите. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов по повод решението, взето на Националния съвет на "Да, България" да останат част от коалицията.

Божанов подчерта, че без доверието на избирателите, няма как да решават проблемите. "Принципите ще бъдат насочени към това да привлечем максимално много много гласове", каза той.

И Божидар Божанов, и Кирил Петков, и Атанас Атанасов не пожелаха да отговорят конкретно как ще се редят листите за предстоящия вот, което е един от основните проблеми в коалицията.

Божанов обясни, че "всяка една от партиите ще приложи тези принципи към своите кандидати", като самият той смята, че ще имат добър резултат.

Кирил Петков отбеляза, че ПП, ДСБ и "Да, България" се явяват заедно на изборите на 27 октомври, защото смятат, че заедно са по-силни.

"Явяваме се заедно, защото цялото общество и нашата общност очакват да бъдат представени от една коалиция, която да е силна, която да заяви, че бъдещето на България зависи от нея", добави той и допълни, че имат план за излизане от политическата криза.

"Ние вече заявихме идеята за непартиен, равноотдалечен общественик, икономист или юрист, който да даде това ново начало, което тази парламент не можа", добави още Петков.

В предизборната кампания коалиция ПП-ДБ ще се фокусира върху реалните неща, категорични са съпредседателите на формациите от нея, а именно – по-високи доходи с по-силна икономика, всеки българин да има достъп до здравеопазване и до по-качествено образование.

От своя страна Атанас Атанасов обърна внимание, че е изключително важно за техните избиратели и за обществото като цяло как изглежда политическият пейзаж.

"Коалицията ПП-ДБ е монолитна и многообразна – някои по-шумни, други по-тихи в своите намерения, въпросът е, че ние заставаме пред българските избиратели и искаме мандат за създаване на редовна власт, за да се пресече тази политическа криза", категоричен е той и посочи, че са в процес на актуализиране на програмата си във вътрешнополитически и във външнополитически аспект.

По думите му България изостава значително и даде пример с Румъния, която получи безвизово пътуване до САЩ.

"Какво се случва с Еврозоната и с Шенген", попита Атанасов и подчерта, че ПП-ДБ искат да създадат антикорупционно евроатлантическо мнозинство, което да излъчи правителство.
Ако нямат достатъчно народни представители в следващия парламент, ПП-ДБ ще се обърнат към "всички тези, които искат да подкрепят нашия план". 
БГНЕС