/ / iStock/Getty Images
За живота, радостите и трудностите на възрастния човек разказват 66-годишната Светла Стефанова и 72-годишният Пламен Семерджиев. Срещаме ги на разходка в градинката пред Народен театър "Иван Вазов", където споделят за хубавите и лошите емоции от своето ежедневие.

Голямото предимство на пенсионирането е, че човек се отървава от негативните хора, с които по неволя е работил и е трябвало да търпи в дадени ситуации, коментира Стефанова. Засега освен възрастта, никакви други трудности нямам в ежедневието си, отбеляза Семерджиев. Щом съм на крак, значи съм добре, допълни той с усмивка.  

Днес те имат празник - отбелязваме Международния ден на възрастните хора. Тази година общата тема е „Устойчивостта на възрастните хора в променящия се свят“, a 1 октомври е определен за Международен ден на възрастните хора от Общото събрание на ООН на 14 декември 1990 г., информират от организацията.
Животът на възрастния

Светла Стефанова и Пламен Семерджиев имат различно мнение за това какво е да си пенсионер.  

Голямото предимство на пенсионирането е, че човек се отървава от негативните хора, с които по неволя е работил и е трябвало да търпи в дадени ситуации, коментира Стефанова. Друг позитив според нея е, че разполагаш с времето си и правиш това, което ти е приятно, когато ти е приятно. Негативното за някои пенсионери е финансовата страна. Прави й силно впечатление лошото отношение към възрастните. Когато ние бяхме млади, имахме уважение към възрастните, сега това нещо просто го няма, добави тя.

Засега освен възрастта, никакви други трудности нямам в ежедневието си, отбеляза Семерджиев. Щом съм на крак, значи съм добре, допълни той с усмивка. 

Въпреки предизвикателствата от ежедневието, пенсионерите успяват да намерят време да правят приятни за тях неща. 

Обичам да си разхождам кучето, да се грижа за къщата и за децата, доколкото мога, сподели Светла Стефанова. Тя даде и съвет на младите хора – да не се отчайват. По думите й политическата и икономическата ситуация изкуствено се нагнетява и се създават негативни настроения.

През свободното си време Пламен Семерджиев обича да се разхожда и да се среща с приятели в рамките на ограниченията, породени от COVID-19. Последното, което го е зарадвало, са неговите внуци, които са му гостували от Германия. Той пожела на младото поколение да бъдат по-смели и по-напористи, да не се поддават на вредни влияния като наркотици и алкохол.
БТА