Пенсионер
Пенсионер / / iStock/Getty Images
По 60 лв. допълнително ще получат всички, които се пенсионират след 30 юни т.г.  Промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които ще влязат в сила от 1-ви юли тази година, са утвърдени от Надзорния съвет на НОИ, с два гласа против -  един от страна на бизнесът и един от страна на синдикатите.

Разходите на общественото осигуряване за пенсии ще се завишат с 1 милиард 467 милиона лева. 

С 10% да се актуализират пенсиите от 1-ви юли и едновременно с това в размера на пенсиите да се включи COVID добавката от 60 лв., предвиждат промените. Минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 467 лв., а максималната пенсия - 2000 лв.

От 1-ви октомври максималната пенсия ще е в нов, по-висок размер - 3400 лв., а ако 770 хил. пенсии за трудова дейност ще се увеличат с 15%, след като се осъвременят по модифицирано правило.

"Самият аз доста се чудех как да постъпя, заради това, че се разкъса връзката между максималната пенсия и максималния осигурителен доход, който трябваше да бъде чувствително повишен, така както бяха повишени и максималните пенсии. От друга страна обаче, вътре имаше твърде много неща, които ще допринесат ползи за по-голямата част от хората. Така, че с тези аргументи аз подкрепиха бюджета", посочи председателят на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов посочи пред БНР.

Надзорът на НОИ е утвърдил и нов размер на социалната пенсия за старост от 1-ви юли. Тя ще бъде 247 лв., като в момента е 170 лв