Националният съвет по тристранно сътрудничество (НСТС) се събра на извънредно заседание.

Държавата, бизнесът и синдикатите обсъдиха предложените от кабинета антикризисни мерки.

"Радваме се, че голяма част от мерките бяха подкрепени и от работодателите, и от синдикатите", заяви след заседанието вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Приеха антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите и отстъпки за горивата

Асен Василев
БГНЕС

♦ ДЪРЖАВАТА

"Беше обсъдено предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли, съответно и от 1 октомври. Основният пакет мерки са насочени към източниците на инфлация, които са по линия на вносните горива - газ и петрол, както и по линия на хранителните продукти, където инфлацията идва директно от цената на зърното на международните пазари и торовете", посочи Василев. 

С този пакет антикризисни мерки правителството очаква няколко основни неща - да се овладее от части ефектът на повишените цени на горивата, от друга страна - семействата и по-уязвимите групи да имат повече разполагаем доход, с който да посрещнат по-високите сметки.

Минималната работна заплата няма да бъде повишавана втори път тази година, категоричен бе Асен Василев.

Максималният осигурителен доход ще се увеличава предвидимо. Работим върху формула, ще бъде ясна до края на годината, заяви социалният министър Георги Гьоков.

"Работи се по въпроса с това дали новите пенсионери ще имат добавка от 60 лева, или няма да имат. Но при толкова изкривявания в пенсионната система това е един справедлив подход, който сме направили в момента. Близо 1.6 млрд. отиват при тези хора и сме се опитали справедливо да отидат", допълни Гьоков.

Национален съвет по тристранно сътрудничество
БГНЕС

♦ СИНДИКАТИТЕ

КНСБ посочиха на брифинга след тристранката, че нямат еднозначно мнение по пакета с мерки. 

"Част от тях подкрепяме, за друга част сме резервирани от гледна точка на крайния ефект за потребителите, домакинствата и работещите. Според нас, ефектът като такъв за бюджета би могъл да бъде и повече на фона на очакваните приходи и по-високия брутен вътрешен продукт, който ще се генерира в резултат от ръста на инфлацията. Според нас няма мерки за домакинствата от гледна точка на техните доходи - компенсиране на загубата на реална покупателна способност. Все пак мнозинството от мерките ги подкрепяме. Настояваме и минималната заплата да бъде увеличена още веднъж на 760 лева. Всички имат нужда от ръст на доходите в тези условия", каза Любослав Костов от синдикатите. 

Национален съвет по тристранно сътрудничество
БГНЕС

♦ БИЗНЕСЪТ

Според представителите на бизнеса има два проблема. 

"Единият е високата инфлация, която в страната ни е приблизително два пъти по-висока от средноевропейската. Първият фактор, който влияе на тази инфлация е цената на енергията за предприятията, за икономиката. Ето, ние днес нямам яснота за май и юни. Имаме обещание, но нямаме реализация. Нямаме яснота и за 1 юли. Нещо повече - проектът на решение на КЕВР всъщност до голяма степен минира едно добро решение за справедлива навременна компенсация на цените на ел енергията, които са вътрешни цени, с местни суровини и няма причина да има такава инфлация при тях, защото те могат да бъдат компенсирани. Високата инфлация, освен че обезценява текущите доходи, обезценява и спестяванията на хората, обезценява и спестяванията на предприятията и възможностите им за инвестиции. А недокомпенсирането на предприятията ги прави недостатъчно конкурентоспособни и това е вторият проблем", това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. 

Той посочи, че не подкрепят увеличаването обратно на 20% на ДДС. "За да се намали ДДС на хляба, се увеличава ДДС за туризма, винопроизводството и пивоварите", посочи Велев. 

„Не смятаме, че правилно са адресирани мерките за подкрепа заради скъпите горива. Би следвало да се подкрепят онези, които не могат да си го позволят. Оставаме също в очакване за компенсиране на цените на електроенергията и действия, които ще доведат до това да имаме конкурентна цена на природния газ”, коментира още Васил Велев.



Министър Василев: Лично аз не съм ял хляб за 5 лв. филията

Преди тристранката вицепремиерът Василев посочи още аспекти: "Оттук нататък работим със законовите ограничения, които заварихме и част от които се опитахме да премахнем. Първото ограничение, с което работим е, че ДДС ставка се слага на цяла хранителна група, каза Василев. Той обясни, че не може да се намали ДДС ставката за различните видове хляб, тя важи за цялата хранителна категория. Така работи ДДС и в ЕС, може да е нечестно спрямо някои потребители. "Лично аз не съм ял хляб за 5 лв. филията", каза Асен Василев".

Той каза, че приема критиката, че мерките не са ограничени подоходно към гражданите, които са най-уязвими. Където е могло, сме ги таргетирали косвено, както при бензина. Подоходното таргетиране ще може да влезе от догодина в сила, но трябва да имаме и механизъм за лесна дистрибуция, което става чрез електронна идентификация. Такава идентификация нямаме, имаме от 2016 г. поръчка за такава. Дано в рамките на тази година тя стане факт, каза Василев и отбеляза, че липсата на такава прави цената за бюджета по-висока и държавата плаща за това, че няма добри институции и добри системи. 

Относно критиките за диференцираните ставки, Асен Василев каза, че по принцип е против тях, но ако ще има такива, е по-добре такава ставка да има за хляба, отколкото за виното и бирата.

За компенсациите за горивата вицепремиерът коментира, че мярката се прилага за най-ниския клас гориво А95 без добавки, за пропан-бутана, метана и дизела без добавки.  "Ако карате "Мазерати", няма да си сипете такъв бензин, защото заради тези няколко лева, които ще спестите от бензина, ремонтите по колата ви ще бъдат драматично по-скъпи", посочи Василев. Отстъпката ще може да се ползва с представяне на талона на автомобила на касата на бензиностанцията. Средствата ще бъдат приспадани от дължимите данъци и акцизи на бензиностанциите, поясни вицепремиерът.

Гьоков преди Тристранния съвет: Очаквам консенсус за всички социални мерки в подкрепа на българите

"Обявените за антикризисни мерки не са никакви мерки, това са някакви намерения. Те ще почнат да приличат на антикризиснки мерки тогава, когато се появят в някакви законови текстове", каза Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" пред журналисти преди извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„И това не го казвам ей така по принцип, а защото ние всички знаем, че дяволът е в детайлите и че сегашните намерения може утре, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да почне да изглеждат по съвсем друг начин”, посочи Манолов и допълни: „А иначе аз съм го казвал – някак си отсъства фокусът. Тези мерки са направени, като че ли заради това да има някакви мерки".

"Искам да поставя особен акцент върху потребността от специален дебат за това какво ще се прави в пенсиите, защото и тук нещата са направени така, че отсъства кореспонденция на едно с друго”, посочи той.

"Очаквам всички социални мерки в подкрепа на българите по време на инфлация да минат с консенсус през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди заседанието на НСТС.

Опитали сме се в рамките на възможностите - около 1 милиард и 600 млн. лв. от бюджета - да получат българските пенсионери такова увеличение, което би било най-справедливо. Ако бяхме предложили първоначалния вариант - 21,6% на всички пенсии, щеше да задълбочи разликите между по-старите пенсии още повече, отбеляза социалният министър. "Сегашният вариант е по-справедлив, а парите, които ще отидат при пенсионерите, са същите. Ние не сме спестявали пари, тук са включени всички средства, които могат да бъдат отделени за българските пенсионери", добави той.
БНР