Очаквам всички социални мерки в подкрепа на българите по време на инфлация да минат с консенсус през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди заседанието на НСТС.

Опитали сме се в рамките на възможностите - около 1 милиард и 600 млн. лв. от бюджета - да получат българските пенсионери такова увеличение, което би било най-справедливо. Ако бяхме предложили първоначалния вариант - 21,6% на всички пенсии, щеше да задълбочи разликите между по-старите пенсии още повече, отбеляза социалният министър. "Сегашният вариант е по-справедлив, а парите, които ще отидат при пенсионерите, са същите. Ние не сме спестявали пари, тук са включени всички средства, които могат да бъдат отделени за българските пенсионери", добави той.

Тристранният съвет се събира извънредно заради пенсиите

От 1 октомври ще има ново модифицирано осъвременяване на пенсиите, така сме го нарекли, то е един вид преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на по-старо отпуснатите пенсии във времето с по-ново отпуснатите. Този проблем в българската пенсионна система се е получил така, защото през годините, особено след 2009 г., не се е прилагал добър вариант в законодателството, каза още Гьоков.

На 770 хил. пенсионери ще им бъдат увеличени пенсиите с 15%. Според Гьоков при тях целта не е да се увеличат пенсиите, а да се постигне сближаване на по-старите пенсии, което според него е отстраняване на една несправедливост.

Социалният министър: От 1 януари догодина ще има нова минимална работна заплата

"То ще бъде модифицирано осъвременяване като всички пенсии се връщат към времето на отпускането им, но по-назад от 2008 г. няма смисъл, защото от 2008 г. се изплащат със средноосигурителни доход за 2007 г. и след това се минава до 2022 г. с по-благоприятното, по-високото, по-високия процент от инфлацията или нарастването на средноосигурителния доход. Аз ви казвам, че с изключение на 2010 г. във всички случаи нарастването на средноосигурителния доход е бил по-благоприятния и така като ги преизчислим пенсиите ще стигнем до окончателния им размер", обясни още той.

Със сигурност пенсионната система се доизкривява, но тя като е изкривявана 20-30 години е трудно да направим хем справедливо, хем ненарушаващо принципи, хем нещо като нищо друго на света, така че сме се постарали да е най-справедливо и според възможностите на бюджета, заключи Гьоков.