Патриотичният съюз ще работи за свалянето на това правителство
Патриотичният съюз ще работи за свалянето на това правителство / снимка: DarikNews.bg, Плевен, архив

Председателят на ПП „Национален идеал за единство” Борис Ячев представи в Плевен новото обединение Патриотичен съюз, което включва няколко патриотични формации в България като най-голямата извънпарламентарна партия в страната Национален фронт за спасение на България, партия Национален идеал за единство, Средноевропейска класа, Целокупна България и партия Граждани обединени за републиката.

„Патриотичният съюз беше основан преди около два месеца и с него положихме началото на обединението на българските патриоти”, обясни Борис Ячев и посочи, че последните избори са показали, че желанието партиите да се явяват поединично води до резултат около 2-3%, което не позволява на партии със сходни възгледи и идеи да бъдат в Парламента и да определят националната политика на страната. „Така назря моментът за едно обединение и то започна именно от страна на българските патриоти”, каза Ячев.

Той посочи като основна цел на обединението съвместни политически действия и явяване на предстоящите избори и съответно представяне на нова алтернатива на политическото управление в страната. Ячев добави, че социологическите проучвания показват едно сигурно присъствие на политическия съюз в следващото Народно събрание.

„Проблемът не е дали и с колко ще попаднем в Народното събрание, а въпросът е в програмата, която предлагаме като алтернатива в управлението на страната”, заяви той. Борис Ячев каза, че програмите на петте формации от Патриотичния блок имат много общи черти и ще послужат за основа на една обща политическа платформа, с която да се явят на предстоящите, а защо не и предсрочни парламентарни избори.

Той добави, че обединението на българските патриоти наблюдава с тревога всичко, което става в обществено-политическия живот. „Нас ни притеснява ескалацията и разделението в българското общество и вече няколко пъти сме изразили категоричната си подкрепа за всички процеси, които могат да доведат до сваляне на настоящото правителство, което управлява от името на една изключително уродлива и противоестествена тройна коалиция в лицето на БСП, ДПС и „Атака”, каза Ячев и коментира, че българското общество не е гласувало за подобен тип коалиционно управление.

„Ние ще работим за всякакви демократични и граждански процеси, които могат да доведат до свалянето на това правителство. Считаме, че час по-скоро трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори и в тях патриотичното обединение да намери своето естествено и престижно място”, заяви Борис Ячев.

Председателят на НИЕ обясни, че това е първата в страната съвместна среща на регионално ниво на представители на отделни партии, участници в Патриотичния блок и, че предстоят подобни изяви във всички областни центрове в страната. Следващата седмица предстои голямо събиране на всички формации в обединението, която ще се проведе в Стара Загора.

Според Борис Ячев особено безпокойство предизвикват проблемите, които има държавата с претенциите на Главното мюфтийство да придобива имоти, които са традиционно български и за които то няма юридически или исторически права. Вече е организирана и подписка срещу идеята за промени в Закона за вероизповеданията, които биха довели до облекчаване на режима на придобиване на имоти в страната от мюфтийството.

„Около 1500 са претенциите за имоти от Главното мюфтийство”, каза Ячев и коментира, че не е нормално в едни чисто български градове с хомогенен етнически състав да бъдат връщани имоти, които да бъдат използвани за религиозни нужди.

Новини от Плевен