Националното събрание на "Демократи за Силна България" (ДСБ) се събра в София. Очаква се делегатите да препотвърдят участието на партията в коалицията, както и да бъде избран нов председател и ръководство.

XVII-то събрание започна с прочитането на приветствие, изпратено от премиера Кирил Петков: „Поздравявам ви за проявената политическа мъдрост и смелост да се включите като партия в управленската коалиция. Необходима е такава политическа смелост и последователност. Небходим ни е вашият опит и вашата управленска експертиза, за да отсеем добрите традиции и да възстановим усещането за справедливост. Да подкрепим бизнеса, да създаде нови условия за работа на младите поколения. В лицето на ДСБ като част от коалицията „Демократична България” виждаме опитен стратегически партньор, който не само да донесе промяната, но и да създадем добра основа за бъдещето”, пише още в приветствието на министър-председателя.

До момента две са лидерските кандидатури - на Атанас Атанасов, председател в момента на формацията, и на неговата заместничка Цецка Бачкова. Евродепутатът Радан Кънев се отказа от участие в "спора" за председателския пост, защото не иска да поставя на изпитание единството на формацията и защото не е добре, според него, човек да се връща в роля, в която вече е бил.

В "Демократична България" извървяхме дълъг път, днес ние сме отбор, който може да издържи на всякакви сътресения и бури, трябва да се търсят възможности за още по-добра консолидация на партиите в коалицията. Това каза в доклада си пред Националното събрание на "Демократи за Силна България" председателят й Атанас Атанасов. Той обяви, че застава пред членовете и симпатизантите със съзнанието за изпълнени обещания, които е дал преди по-малко от пет години.

Успяхме да създадем алтернатива на порочния корупционен модел "Борисов", посочи Атанасов и отбеляза, че в отговор на неизбежната необходимост от алтернатива е било създадено обединението "Демократична България". Трябваше да се борим с размиването на границите между властите, с обезличаването на институциите и в частност на Народното събрание, обезличена е и съдебната система, така той описа състоянието, според него, на държавата в момента, когато е поел ръководството на ДСБ и взетите решения.

С над 600 гласа подкрепа: Преизбраха Христо Иванов за лидер на „Да, България“

Той се противопостави на опитите на ГЕРБ "да си присвоят образа на десницата на България". Могат ли да са десница тези, които компрометираха демокрацията, възстановиха най-страшните практики на тоталитарната държава, попита председателят на ДСБ. Десен лидер ли е Бойко Борисов, който на няколко пъти реабилитира Тодор Живков, кое ги прави десница - наш дълг е да се противопоставим на подмяната, която набира все по-голяма скорост, обясни той. ГЕРБ, по думите му, "е партия на СИК, на Маджо, на Маргините, на всички, които грабеха българската икономика и пълнеха онези прочути чекмеджета".

След пет години отново се изправям пред Вас да поискам подкрепа, нека заедно да направим България по-силна, поиска доверие за нов председателски мандат Атанасов.
Той отчете, че за периода, в който е начело на ДСБ, е постигнато много и днес партията, част от ДБ, има представители в парламента, в изпълнителната и местната власт, в Европарламента.

Атанасов не пропусна да подчертае, че безспорно управляващата коалиция е сложна и в същото време е изправена пред проблеми в енергетиката, икономиката, здравеопазването, има и външнополитически предизвикателства. Затова, смята лидерът, ДСБ има два пътя - да работи за укрепване на мнозинството и правителството, което да върне страната на пътя на модернизацията, да ревизира предишното управление и виновните да понесат отговорност. Вторият път е реставрация на модела ГЕРБ-ДПС, който да ни върне в миналото и да бъде възстановен корупционният модел.

Ще работим за възстановяване на авторитета на парламентарната република, подчерта Атанасов.

Той направи разбор и на резултатите от трите парламентарни вота миналата година, на причините за лошия резултат на ДБ през ноември.

Вътрешните причини трябва да анализираме самокритично, смята Атанас Атанасов. Външните - нов политически играч, който "бързо стъпи на електоралния терен, извоюван от нас с много труд и буквално изсмука част от гласовете" на ДБ. Направи го не само заради добре организираната си кампания, "Продължаваме Промяната" успяха там, където ние не успяхме - да осигурим развръзка от сложната политическа ситуация и да направим правителство.", смята политикът. Според него, отливът на гласове към ПП е бил от "меката" периферия на дясното обединение. Но, подчерта Атанасов, за ДСБ последните избори не могат да бъдат определени като провал, защото има шестима депутати, зам.-министри, общински съветници и кметове, евдорепутат.

За участието на ДБ в управленския съюз днес той обясни, че конфигурацията е показала, че редовно правителство е невъзможно без БСП, в същото време нови избори биха били съкрушителни за страната. И добави, че решението да влязат в кабинета на Кирил Петков не е било лесно, заради участието във властта на социалистическата партия. Ако не го бяхме направили, без ДБ управлението щеше да е неустойчиво, кабинетът да бъде лишен от голяма част от легитимността на своята идейна основа, да е уязвим на атаките на статуквото, посочи в анализа си Атанас Атанасов.

По приоритетите на десницата отбеляза нуждата от дълбока реформа в съдебната власт, която не се изчрпва само с отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Необходими са и спешни мерки за преодоляване на проблемите в енергетиката, здравеопазването и икономиката. Високите цени са резултат на руската стратегия за дестабилизация на Източния фланг на НАТО, подчерта председателят на ДСБ. Няма друго правителство, освен това на Борисов, през тези 30 г., което толкова да е обслужвало интересите на Кремъл, посочи той.
България има интерес от общо бъдеще със Северна Македония в европейската общност, но след стриктно изпълнение на заложениете в договора за добросъседство ангажименти, посочи Атанасов.

ДСБ вижда като заплаха за националната ни сигурност струпването на руски части на границата с Украйна. Според Атанасов България трябва да си върне ролята на активен член на НАТО.

Във видеобръщение Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", и Националният съвет на "Да, България", които заседават в Бургас, изрази благодарност, че ДСБ са първопроходец в голямата част от идеите, за които се бори коалицията. Минахме през тези години през огън и вода, през бури, отбеляза той. Благодаря за онези моменти, в които на всеки от нас му се е искало да хвърли кърпата, но съзнанието, че имаме общи каузи във всички тези трудности, ни правеше по-големи хора, посочи Иванов. По думите му, следва най-трудният път - управление в една сложна коалиция. Да преодолееем исторически неща, които изглеждаха невъзможни, трябва да работим, за да изпълним със съдържание участието си във властта, подчерта лидерът на "Да, България".

Поздравление от името на евродепутата Радан Кънев съшо беше прочетено в залата. Нужни са ни хора, които обединяват, нашият председател в мига на избора си трябва да покаже, че е обединител и да сложи край на интригите, посочи той. В екипа трябва да бъдат оставени свободни места, които да бъдат запълнени в близките месеци с десни хора, но това е решение на председателят, смята Кънев. По думите му, предстоят тежки решения, сред които превръщане на ДСБ в силен център на десните хора, израждане на общи структури в коалицията "Демократична България".

На форума присъстваха и Екатерина Михайлова, Веселин Методиев и др.

Поздравления отплавиха и от "Зелено движение", част от коалицията "Демократична България".
БТА