Партии в ЕНП не може да сключват споразумения с английските консерватори
Партии в ЕНП не може да сключват споразумения с английските консерватори / netinfo

За мен като бивш заместник-председател на ЕНП и като човек, който е бил външен министър и е участвал в политиката на България, е важно пред какъв избор е изправено СДС, заяви в предаването на Дарик „Пропаганда” депутатът от партията Надежда Михайлова.

Вчера разговарях с председателя на ЕНП Мартенс. В контекста на разговора излезе един факт, който вероятно мнозина са забравили, а той е, че на 15 декември 2005 г. на най-висшия форум на ЕНП се взема единодушно решение – на този форум присъства и Петър Стоянов, присъствах и аз като заместник-председател на ЕНП – да не се правят двустранни политически споразумения с партията на английските консерватори, каза Михайлова.

Нарушилите това споразумение по същество се самоизключват. Още повече, че в ЕНП няма и дискусия за ревизия на взетото решение, допълни синята депутатка.

Решението за изключването на СДС не е еднолично и не е емоционално, то не идва от Мартенс, който видите ли му е хрумнало да изключи Съюза на демократичните сили и да прояви недемократичност. Това е решение, взето с пълно единодушие, подчерта Михайлова.

Английските и чешките консерватори не са членки на Европейската народна партия. Тоест от онези партии, които са членки на ЕНП, само лидерът на СДС е дал съгласието си и се е подписал в едно такова споразумение, допълни Михайлова.