Парламентът прие забраната за пушене
Парламентът прие забраната за пушене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дебатът в НС за забраната за пушене: от библейски сюжет до „диагнози“ за увредени мозъци
53499
Дебатът в НС за забраната за пушене: от библейски сюжет до „диагнози“ за увредени мозъци
  • Дебатът в НС за забраната за пушене: от библейски сюжет до „диагнози“ за увредени мозъци

От 1 юни няма да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси. Това решиха депутати като приеха окончателно част от промените в закона за здравето. Забранява се пушенето и на стадиони и спортни обекти, както и в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Освен това забраната ще важи и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. Паленето на цигари ще бъде позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения. Имаше идея пушенето да бъде забранено и на спирките на обществения транспорт, но депутатите го отхвърлиха.
От БСП определиха промените като противоестествени и икономически вредни. Противниците на идеята се позоваха на историята, докато управляващите посочиха, че сме сред най-болните нации и трябва да се вземат мерки.

Горбачов опита ли се да направи сух режим в Съветския съюз? Резултатът - Съветският съюз се разпадна

- депутатът от БСП Любен Корнезов

„Не искам да се връщам много назад, но нали и Създателят забрани на Адам и Ева да се докосват до райската ябълка. И въпреки забраната, най-напред Ева, след това подмами Адам и се шмугнаха в храстите. Вижте божите заповеди. Пише ли в Мойсеевите заповеди „Не лъжи"? Може ли някой от нас в тази зала да каже тук или извън нея, че не е послъгвал макар и благородно? Какво постигна сухият режим в САЩ? Нали забраниха! Горбачов опита ли се да направи сух режим в Съветския съюз? Резултатът - Съветският съюз се разпадна", коментира Любен Корнезов от БСП.

Ако Хитлер беше жив, щеше да завижда на нашата демокрация

- независимият депутат Кирил Гумнеров

Според независимия депутат Кирил Гумнеров ограниченията, които фашистка Германия е въвела за тютюнопушене, са много по-меки от ограничението, което родните депутати понастоящем въвеждат с този закон. „Да ви имам демокрацията, уважаеми колеги! Ако Хитлер беше жив, щеше да завижда на нашата демокрация от рамките на своята тоталитарна държава", смята Гумнеров.

Може би пушачите имат по някакъв начин и увреден мозък, тъй като не разсъждават адекватно по темата

- депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов

„Всички доводи, които се опитват да приведат пушачите, ме навеждат на мисълта, че освен че е доказано, че е първи рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, може би пушачите имат по някакъв начин и увреден мозък, тъй като не разсъждават адекватно по темата", каза Йордан Андонов от ГЕРБ.

За народни представители е кощунство - някой да говори, че другият е с увреден мозък

- депутатът от ДПС Ремзи Осман

Ремзи Осман от ДПС изтъкна, че не е сериозно непушачите да казват, че пушачите са с увреден мозък. „За народни представители това е кощунство - някой да говори, че другият е с увреден мозък. Аз не виждам Вашият мозък да е по-добър от на останалите народни представители. Може би трябва да се извините", обърна се той към колегата си.

Пушач, който запали на закрито обществено място, може да отнесе глоба от 300 до 500 лева. При повторно нарушение санкцията скача от 500 до 1000 лева. Солидарна отговорност ще носи и собственикът на заведение, в което се пуши. Първоначалната глоба за него е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева. От 300 до 500 ще се глобява търговец, който продава алкохол на малолетни и непълнолетни лица.