/ Снимка: Георги Димитров
Парламентът прие Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Р България 2032, предложена от Министерския съвет.

"За" бяха 86 депутати /ГЕРБ и "Обединени патриоти"/, без "против", един се въздържа. БСП не участва в гласуването и не присъства в пленарната зала. В документа е заложено общата численост на въоръжените сили да е не по-малка от 43 000 души, от които 3000 души доброволен резерв.

Нова функционална структура и създаване на оперативно ниво на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и Командване за логистична поддръжка предвижда Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032, внесена от Министерския съвет.

Кольо Милев от БСП посочи, че се предлага нова програма без отчет на изпълнението на програма 2020.В документа следва да се заложи актуализация на програма 2032 в края на 2026 г., смята той.

И добави, че мандатът на това НС изтича и няма логика едни да гласуват документа, а други да го изпълняват.Липсвала и убедителна аргументация защо числеността на въоръжените сили се предвижда да е не по-малка от 43 хиляди души, а в същото време се планира разширяване на модернизацията на армията.

Прогнозната финансова рамка до 2032 г. осигурява само 25 процента от необходимия ресурс,изтъкна Симеон Симеонов от ДПС. Не било ясно кога ще се реши във времето проблемът с недокомплекта от около 5000 души както и не се знаело колко ще напуснат армията през следващите години. Колегата му Джейхан Ибрямов допълни, че в документа няма залегнали новите технологии, не се взема предвид и демографската криза.

Милен Михов от "Обединени патриоти" изтъкна,че опозицията няма сериозен потенциал да критикува този документ. Това не е политическа програма, програма на Красимир Каракачанов, а на ръководството на БА, добре подготвен стратегически документ, коментира той.

Само за 40 години тук, до нас, на три пъти бяха прекроени международно признати граници - Кипър, Косово, Крим, ние сме в средата на този триъгълник и ще сме късогледи, ако мислим, че не сме потенциално заплашени от териториални претенции, обърна внимание депутатът. Според него недокомплектът може да бъде разрешен само чрез връщане на наборната казарма през следващите години.

Валентин Радев от ГЕРБ отбеляза, че отбраната е станала приоритет при третото правителство на Бойко Борисов. Тази програма ни дава хоризонт от 12 години напред за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България, подчерта той.

За пръв път се приема такъв стратегически документ за толкова дългосрочен период, защити го и председателят на комисията по отбрана Константин Попов /ГЕРБ/. Програмата дава увереност на хората, които ще работят в сферата на отбраната, че няма да има съкращения, внезапни хрумвания, посочи той някои от плюсовете на документа.
БТА