Парламентът няма да изслуша Станишев за учителската стачка
Парламентът няма да изслуша Станишев за учителската стачка / netinfo
Народното събрание отхвърли искането на Демократи за силна България в парламента да бъде изслушан премиерът Сергей Станишев във връзка с протестите на учителите.

Искането на тъмносините не успя да събере нужната подкрепа в пленарната зала при две поредни гласувания. Лидерът на ДСБ Иван Костов огласи от трибуната въпросите на партията си към министър-председателя. Костов попита защо правителството не е изпълнило поетия ангажимент за увеличаване на дела на разходите за образование на 5% от БВП.

И още – защо средната работна заплата на българския учител е 320 лева, вместо обещаните 484 лева, каквато е средната заплата за обществения сектор, дава ли си сметка премиерът, че победата на тристранната коалиция над стачкуващите учители ще бъде за сметка на децата на България, каза Иван Костов. Той допълни: „разбира ли премиерът, че прекършената стачка ще смачка учителите пред погледа на техните ученици”, а това според Костов ще бъде по-тежък удар върху достойнството на учителите, отколкото ниските им заплати.