Парламентът изостава в борбата с корупцията и организираната престъпност
Парламентът изостава в борбата с корупцията и организираната престъпност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът изостава в борбата с корупцията и организираната престъпност
46570
Парламентът изостава в борбата с корупцията и организираната престъпност
  • Парламентът изостава в борбата с корупцията и организираната престъпност

Парламентът изостава в борбата с корупцията и организираната престъпност. Констатацията е на фондацията „Риск Монитор” на база проучване по темата. Изследването е направено на основата на над 20 интервюта с настоящи и бивши парламентаристи както и експерти по въпроса, а резултатът констатира водещата роля на Министерския съвет за законодателството за борба с корупцията и организираната престъпност.

Слаба инициатива на отделните избраници и слаб парламентарен контрол по темата, отчитат още от „Риск Монитор”. Според експерти от фондацията постоянните парламентарни комисии, в чиито ресори влиза борбата с корупцията и организираната престъпност, трябва да са по-активни в контрола и превенцията. Затова предлагат да се създаде подкомисия към вътрешната комисия, която да контролира всички служби, ангажирани с проблемите в тази сфера. Тя трябва да има специализирана администрация, която да дава адекватна експертиза по различните законопроекти.

Според Румяна Коларова всички имат полза от тази тема, защото те е „кокошката, която снася златни яйца и всички печелят от това”. Правителствата идвали и си отивали с твърдения за решителни действия с борбата с корупцията и организираната престъпност, но по думите й проблемът бил, че после не им се търси отговорност за несвършеното.