/ БГНЕС
Парламентът прие декларация в защита на българската общност в Украйна и срещу готвената там административно-териториална реформа, която ще доведе до раздробяването на населения с етнически българи район на Болград.

Декларацията беше приета със 109 гласа "за", 19 "въздържали се" и нито един глас "против". За документа гласуваха Обединените патриоти, ГЕРБ и Воля.

Захариева обсъди с украинския си колега плановете за териториално-административна реформа на Болградския район

Декларацията беше по предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов. "Решението на Украйна да раздроби населения с българи Болградски район ще бъде тежък удар срещу най-голямата наша общност зад граница и ще обезличи българската диаспора. Това е най-голямата българска общност зад граница, над 200 години нашите сънародници живеят в този компактен район и са лоялен партньор на украинската държава. Във всичкото това време Болградският район е самостоятелна административна единица“, мотивира предложението си декларация Валери Симеонов.

Захариева: Важно е да няма раздробяване на Болградския район

„Решението на Украйна нарушава постигнатите досега договорености", напомни той. Отхвърлено беше предложението на зам.-председателя на БСП Кристиан Вигенин да се приема такава декларация едва след като новата реформа в Украйна стане факт.

Той възрази и срещу отсъствието от пленарната зала на външния министър Екатерина Захариева.

По време на дискусията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че партията му винаги е била в защита на правата на българските общности зад граница, но бе категоричен, че тази декларация няма да реши нищо и не е нужно депутатите да припомнят какви са задълженията на изпълнителната власт, които тя трябва да изпълнява.