/ iStock/Getty Images
Готови бланки на желаещите да подадат жалби предлага адвокат Хаджигенов
Над 400 жалби са постъпили във Върховния административен съд срещу заповедта за задължително носене на маски, съобщиха от пресцентъра на съда.

БАН с три сценария за COVID-19 – пик през май в най-добрия случай

Повечето от жалбите са изпратени на електронната поща на съда през уикенда, като се очаква да започнат да постъпват и по пощата. Предстои жалбите да бъдат администрирани и редовните да бъдат насрочени за разглеждане в открито съдебно заседание.

Три нови жертви на коронавируса у нас, 38-годишен мъж издъхна в „Пирогов“

И този път акцията е вдъхновена от апел на адвокат Николай Хаджигенов в пост във Фейсбук. В качеството си на адвокат той призовава хората да пращат жалби до съда и дори предоставя бланка. Образецът на бланка е публикуван в блога му. Хаджигенов зове съмишлениците си да залеят ВАС с жалби, за да я отмени.

Адвокатът се мотивира, че маските не пазят от коронавируса, а заповедта на министъра на здравеопазването не била законосъобразна. 



Постът му се тиражира от участници в различни протести. Сред тях го е споделил и Виктор Лилов, който не е съгласен да носи маска.

"Това е недооценяване на риска по отношение на собственото здраве и на това на всички останали, коментира личният лекар Гергана Николова от УС на БЛС пред NOVA.