Поех ангажимент пред щаба да разпоредя на министъра на здравеопазването. Трябва да задължим, който излиза навън, или на обществено място, да не се движи без маска, заяви днес премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. Ако няма маска, може да си сложи шал, каза още той.

Мутафчийски иска маски на улицата: Напът сме сами да провалим всичко

Борисов посочи, че очаква заповедта на здравия министър да бъде издадена до края на деня. Задължителното носене на маски ще влезе в сила още от сутринта на Цветница, тоест утре.

Премиерът изтъкна, че вече маски има. Отделно са поръчани още 1 милион маски. Освен това и българските фабрики произвеждат много предпазни маски. Има и възможност и държавата да плати, за да се раздадат безплатно на тези, които нямат възможност да си купят, допълни Борисов.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 10 април 2020 г.
Той уточни, че искат максимално бързо да въвеждат всяка една от мерките за подпомагане. За да заработи, огромен екип от хора работи, за да може всяка мярка да бъде ефективна. До този момент всичко, което сме направили го правят и другите държави, каза още Борисов.

Той каза, че добрата новина в тъгата е, че починалите са все с много тежки заболявания. Рисковата група е много голяма, ако я изпуснем обаче, тогава ще понесем катастрофална щета, посочи премиерът.

Няма да раздават върбови клонки на Цветница, на църква - с маска

В проучването на заболелите от коронавирус в Австрия, където са били тествани около 1 600 човека, резултатите показват, че под 1 процент от населението е заразено. Подобни са и резултатите и в България, където бяха тествани около 1020 полицаи. В "най-заразения" град в Германия са 15 процента болните, добави премиерът Борисов, мотивирайки извода, че сме още в ранен етап на епидемията.

Бойко Борисов Деница Сачева Владислав Горанов
пресцентър, Министерски съвет

Вчера сме платили 30 хиляди PCR от Южна Корея и 600 хиляди от Европейската комисия. С такива количества ще понесем първата вълна от масовата вълна тестове, съобщи Борисов. Отделно от това, от другата седмица ще ви покажем как ще си възобновим производството на тестове, за да може в бъдеще да няма затруднения.

Лабораториите ще започнат да правят PCR тестове по метода на пуловете. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Когато процентът на положителните проби е нисък, се предприема методът на пуловете – ако се изследват 100 проби, от които очакваш 5% положителни, тогава може да се направи следното – събираш 5 материала, когато имаш положителен резултат, и изследваш отделно 5-те, за да разбереш кой е болен – един или двама най-много, обясни проф. Кантарджиев по време на брифинг тази сутрин в Министерски съвет с участието на премиера и министри от кабинета.

Отец Василий: По празниците хората могат да се помолят и пред иконата вкъщи

Премиреът призова хората да си останат у дома на Великден. „Моля ви, който не умира да отиде на църква да не го прави. Убеден съм, че Господ ще ни чуе заради това, че сме действали умно. Аз самият ще изляза на двора вечерта на Великден и ще викам Христос Воскресе, но нека го направим от вкъщи, от дворовете си“, каза още премиерът.

Запитан дали се спазват мерките в ромските махали, министър-председателят каза, че повече го притеснява, че в София не се спазват мерките, където е най-голямото огнище и живеят 2 милиона души.