Отец Василий
Отец Василий / БГНЕС
„Освен дом Божи, храмът е и лечебница за душевно и телесно здраве. Така че тези, които имат нужда, винаги са добре дошли в храма. Но в тази ситуация, която се е породила, трябва да бъдем внимателни и да обичаме ближния си“. Това заяви отец Василий, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“.

За предстоящите големи християнски празници Цветница и Великден отец Василий очаква една много по-различна атмосфера, макар че правителството и Светият Синод решиха да не затварят храмовете за миряни, въпреки епидемиологичната обстановка в страната.

Лазаровден е! Природата се събужда за нов живот

„Църквата е минавала през вековете през какви ли не състояния и катаклизми. Вярата, която Господ ни дава, както и оптимизмът, спокойствието и безстрашието ни помагат да изпълняваме своите духовни задължения“, смята отец Василий.

Според него на първо място е здравето на човека и трябва да бъдем внимателни.

„Ние първо казахме на хората да си стоят вкъщи, както и държавата. Казано е: „Раздайте кесаревото кесарю, Божието – Богу”. В тази ситуация, когато никой почти още не е наясно какво става, нека да бъдем предпазливи. На първо място е здравето на човека! Съответно да имаме тази голяма отговорност, за да не бъдем преносители на зараза, да спазваме това, което се изисква от нас. Това не нарушава по никакъв начин духовното ни състояние. За жалост болшинството от хора, които идват в храма, изпълняват това, което ние наричаме с крилатата дума „битовизъм“. Особено по Цветница и големите християнски празници. Хората идват от навик, от духовен битовизъм, идват от суеверие и от какво ли не, но не и от най-същественото – да бъдат на богослужение и да се молят на Бог за душата си“, каза още духовникът.

Според отец Василий сегашната ситуация е прекрасен момент хората да осъзнаят кое е истински стойностното в живота. „Сам Господ казва, винаги го споменавам, че „когато искаш да се помолиш на своя небесен Отец, влез в скришната си стаичка”. Помоли се на тайно. Бог, който „вижда в скришно, ще ти въздаде наяве”. В тази ситуация по никакъв начин не е проблем хората да останат вкъщи и да се молят пред иконата, когато имат дълбоката вяра в Бога. А не да се докоснат до иконата, да си вземат едно клонче, да си запалят една свещ, защото досега можеха да го правят безпроблемно“, категоричен е свещеникът.

Няма да раздават върбови клонки на Цветница, на църква - с маска

„Сега какво се случва? Има някаква опасност, която е притеснителна. Хората трябва да се съобразяват с това, което казва държавата, органите на реда, казва и Църквата – бъдете внимателни! Не е никакъв проблем да не идвате в храма. Ние в храма служим на Бога, за хората. Важното е, че ще има богослужение. Ние споменаваме в тях всички православни християни, народа, правителството, войнството и целия свят. Бог да ни закриля. Това е смисълът на богослужението“, допълни още отец Василий.

Откакто е въведено извънредното положение, богослуженията в неговия храм са непроменени, въпреки че на тях идват много по-малко миряни, спазвайки всички предпазни мерки. Много от службите пък са излъчвани на живо в социалните мрежи, както ще бъде и на предстоящите празници.