/ iStock/Getty Images
Днес е Лазаровден – един от най-почитаните християнски празници. Православната църква прославя чудното възкресение на Лазар от Исус Христос.

Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота. Според народните вярвания Лазаровден е празник на възраждането на природата. Гори и пасбища се събуждат за нов живот.

Облечете лазарка, като следвате инструкциите на сайта на музей „Етър”


Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар, а имен де празнуват Лазар, Лазарина, Лазарка, Лъчезар, Лазарин, Лалка, Лалко, Лала и Лалю.

Лазаровден носи името на Свети Лазар - символ на здраве и дълголетие. Когато Лазар умира, три дни след неговата смърт Бог казва – „Лазаре стани!", и го съживява.

Черешовите дървета поглъщат въглероден диоксид


Библията разказва как на този ден Исус Христос отишъл в дома на приятеля си Лазар, където разбрал, че той е починал преди три дни. Исус Христос поискал да посети мястото, където е погребан Лазар. На входа на голямата пещера Божият син се провикнал: "Лазаре, излез. Аз те повиквам" и Лазар се появил на мига - възкръснал от мъртвите. Чудото накарало дори и невярващите в Йерусалим да притихнат пред Божествената воля и силата на Божия син. С Възкресението на Лазар започнала омразата на еврейските свещеници, който в този ден се зарекли да го преследват и екзекутират пред очите на вярващите.

Борисов и патриарх Неофит обсъдиха мерките и организацията за Великден (СНИМКИ)

Традицията на най-българския обичай повелява да се Лазарува. Според нея момите, облечени в дрехи на невести, трябва да се покажат на сгледа, за да се венчаят до края на годината. Според обичаят е трябва да ходят от къща на къща и да пеят за здраве и благополучие на дома. Откъсват се зелени върбови клонки, с които се украсят вратите.

Няма да раздават върбови клонки на Цветница, на църква - с маска

Тази година обаче традициите едва ли ще бъдат спазени, такива каквито са били винаги, заради световната пандемия от коронавирус. И въпреки, че църквите ще останат отворени за миряните, има редица ограничения.

Литургиите на храмовете ще са на открито и ще се предават на живо по телевизиите и онлайн, за да бъде предотвратено събирането на много хора на едно място. Няма да се раздават цветя и върбови клонки.