/ iStock/Getty Images
Става дума за лица, влезли в България в периода 20 май - 31 май
Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли в България периода 20 май до 31 май, включително от държави членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония.

Това се отнася за гражданите, при които причината за поставяне под карантина не е осъществен контакт с лице, болно от COVID-19, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Гърция въведе 7-дневна карантина за всички, влизащи в страната от днес до 15 юни

Под карантина остават всички лица, които в периода от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. са влезли на територията на България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия.

Всички лица, които влизат в България от тези държави, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Туристи от 29 държави вече могат да идват в България без да се поставят под карантина


Това става с нова заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.