Ответен удар: превозвачите мислят за блокада на границата с Гърция през лятото
Ответен удар: превозвачите мислят за блокада на границата с Гърция през лятото / БГНЕС, архив
Ответен удар: превозвачите мислят за блокада на границата с Гърция през лятото
84598
Ответен удар: превозвачите мислят за блокада на границата с Гърция през лятото
Ответен удар: превозвачите мислят за блокада на границата с Гърция през лятото
  • Ответен удар: превозвачите мислят за блокада на границата с Гърция през лятото
  • Ответен удар: превозвачите мислят за блокада на границата с Гърция през лятото

България ще отвърне на удара на гръцките фермери с пълна блокада на границата ни от 15 юни до 15 юли. Това заяви за Дарик председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски.

Той потвърди, че родните превозвачи ще затворят всички гранични пунктове с южната ни съседка именно в пиковия летен сезон. „Нека сънародниците ни си направят добре сметката, преди да отидат на море в Гърция", предупреди още Столарски.

От туристическият бранш не са доволни от тази заплаха, защото точно в този период са най-многобройните групи наши туристи по гръцките морски курорти. И сега туристическия бизнес отчита сериозни загуби от блокадата по границата ни с Гърция. Най-много от липсващите гърци са пострадали Банско, Пампорово и СПА хотелите в Родопите и Южна България.

От 15 юни до 15 юли от българска страна ще бъде спряно влизането в Гърция, предупреди председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски.

"Всяка година търпим загуби и явно, че гръцките фермери въобще смятат, че безнаказано могат да си правят барбекюта и да си пробват узо на границата между България и Гърция. Освен, че ще заведем дела, смятаме от 15 юни до 15 юли да бъде затворена границата по техен тертип - 20 часа затворено, 4 часа отворено. Пък вече туристите, които искат да отидат в Гърция, да си правят сметка как ще пристигнат - да тръгнат два-три дни по-рано, да стоят на границата, за да могат да отидат на почивка", каза Столарски.

Той признава, че така превозвачите може да си навлекат гнева на родните туристи, желаещи да се възползват от по-евтините оферти за гръцкото море, които са именно в този период, но пък изтъква като аргумент, че транспортният бранш храни 500 000 души и те са в зависимост от "30 пияници, които стоят на границата".

Председателят на Асоциацията на българските туроператори Байко Байков призна, че подобно действие от страна на превозвачите ще удари силен шамар върху бизнеса: "Ще се отрази неприятно, разбира се. Аз не вярвам, че ще се стигне до такава ситуация, защото се надявам, че нашата държава функционира като администрация и такъв тип прояви на самоволно разрешаване на подобни конфликти не го намираме за нормално. Това че имаше подобен проблем в Гърция, по същия начин той повлия негативно както на превозвачите, така и на туристическия бизнес като цяло. Не мисля, че в тази посока трябва да се търси разрешаване, защото с такъв тип ответни реакции само стигаме да задънена улица, вместо да търсим интеграция, при която съвместно да намираме ползите от сътрудничеството - няма значение в каква посока. Самите превозвачи, които осъществяват транспорта на туристите, също ще претърпят загуби, така че мисля, че това е по-скоро израз на недоволство от това, което се е случило, а не толкова в посока на организация на подобни протести".

Най-големи загуби заради липсващите гърци са понесли Банско, Пампорово и СПА хотелите ни в Родопите и Южна България.