Отнемат лиценза на EVN при второ нарушение
Отнемат лиценза на EVN при второ нарушение / netinfo

Втора проверка на австрийската компания EVN с акцент върху разходите за улично осветление и консумацията на общините да бъде извършена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Това реши с пълно единодушие Комисията по жалби и петиции на гражданите, която заседава по две оплаквания на 430 частни абонати от Стамболийски за надписване на киловати и на общината - за 11 000 лева щета от неотчитане на нощна тарифа на уличното осветление.

Комисията препоръча на регулатора и на Министерски съвет при повторно констатиране на нарушение от страна на собствениците на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора да се пристъпи към производство по отнемане лиценза на EVN.

Има законово основание за това в глава VІ на Закона за енергетиката и то е формулирано като “работа против обществения интерес и неизпълнение на предписание на контролиращите органи”, заяви пред Дарик председателят на комисията Йордан Бакалов.

Депутатите изискаха в 15-дневен срок Агенцията за приватизация да им предостави приватизационния договор с EVN – нещо, което вече бе отказано на областния управител на Пловдив Тодор Петков и на други местни институции.

Заместник-кметът на Стамболийски Николай Хаджийски съобщи, че след заседанието в парламента е получил уверения от представител на EVN, че общината ще бъде компенсирана за неотчетената нощна енергия на уличното осветление от януари до края на септември. Преди това обаче от австрийската компания са се опитали да оспорват претенциите с аргумент, че електромерите на уличните лампи са еднотарифни, макар че в приложението към договора с общината те са записани като двутарифни.