/ iStock/Getty Images
Вероятно отминава последната поредица от наистина топли дни, спомен от лятото. Навлизаме в месец октомври и есента ще покаже, че вече е пълновластен господар на времето.

И в сряда, и отчасти в четвъртък, все още ще е топло в следобедните часове, но вече в четвъртък, в западните и централните райони, ще настъпи промяна, заради средиземноморски циклон, чийто център ще се приближи към Балканите.

Този циклон ще донесе влошаване на времето, по-ниски температури и превалявания главно в южните райони, но не само там. Според моделите центърът на циклона ще премина по-южно, което означава, че не се очакват много валежи, ще вали, но главно на юг.
 

iStock/Getty Images



В петък постепенно времето ще се подобрява, но ще бъде хладно, дневните температури няма да надхвърлят двайсетина градуса и то в низините. В района на София ще видим термометъра да показва 13, 15 градуса през деня.

В събота и неделя времето ще бъде сравнително добро, температурите ще се повишат с няколко градуса, но, дори и на юг няма да надхвърлят 22, 24 градуса, а в района на София ще останат под 20 градуса.

Следващата седмица ни чака ново  влошаване на времето, вероятно от вторник, по нов средиземноморски циклон, и ще е типична есен, очакват се и повече валежи. 

След кратко подобрение на времето около 12, 13 октомври отново ще имаме период на по-хладно време с възможност за превалявания.

Като цяло не се очакват ниски дневни температури, все още остава сравнително топло, не се очаква все още и температурите сутрин да падат под нулата.
Синоптичната комисия дава и малко данни и за предстоящата зима.

Според сезонни прогнози на водещи институти, има по-голяма вероятност ноември и декември да са относително по-студени, а през януари и февруари да наблюдаваме по-меко от обичайното време.