/ iStock/Getty Images
И още: Министерството с предложение за ваканциите на учениците догодина
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане проект на график на учебното време през следващата учебна година, информираха от пресцентъра на министерството.

Списъците със свободните места за трето класиране в гимназиите излязоха

Според графика четири са предвидените ваканции. Планира се есенната да е от 1 до 3 ноември 2019 г., а коледната да продължи 16 дни - от 21 декември 2019 г. до 5 януари 2020 г. включително. Денят 5 февруари е неучебен, преди да започне вторият срок на 6 февруари.

От 11 до 20 април ще е пролетната ваканция за учениците от първи до единадесети клас, а от 16 до 20 април няма да учат дванадесетокласниците, които ще завършат на 14 май.

От проекта става ясно, че на 29 май би трябвало да приключи учебната година за децата от първи до трети клас, на 16 юни - за учениците от четвърти до шести клас.

Предвижда се до 30 юни да посещават училище учениците в паралелки в спортните училища, както и всички ученици от 7 до 11 клас.

iStock/Getty Images

Държавните зрелостни изпити са предвидени за 20 май 2020 г. - по български език и литература, и на 22 май - втори изпит.

За Външното оценяване за четвъртокласниците планираните дати са 27 и 29 май. То ще бъде по български език и математика. Обучението по новите учебни програми по тези предмети позволява оценка на функционалната грамотност на учениците чрез тези два предмета и затова отпадат изпитите "Човек и природата" и "Човек и общество".

Завършилите ученици, които не работят, сами внасят здравните си осигуровки

Въвеждат се обаче два нови изпита - след десети клас, по български език и литература и по математика. На тях ще се явяват задължително всички ученици, а не само тези, които завършват училищното си образование след десети клас, с който по новия закон приключва първата гимназиална степен.

/ iStock/Getty Images

Предлага се на 9 юни 2020 г. да се проведе Национално външно оценяване (НВО) по български език и литература за седми и десети клас. Изпитът по математика за тях може да е на 11 юни.

Успоредно са предложени за обсъждане и проекти на графици на ученическите олимпиади, на националните състезания, както и на състезанията по професии през следващата учебна година.
БТА