Експерти по обезвреждане на бомби твърдят, че украинските мини, които плават в румънските води на Черно море, представляват смъртоносен риск за корабоплаването.

Две от мините бяха открити наскоро: едната на 3 км от брега, а другата - близо до претъпкан ваканционен курорт.

Плаващите бомби представляват сериозна заплаха както за товарните кораби, така и за морските бозайници, водолазите и плувците.

"Тези устройства са опасни. Те са създадени, за да унищожат кораб и да го потопят", заяви капитан Михай Йордаче, заместник-началник на румънската секция за бойни водолази EOD.

"Затова препоръчваме всяко устройство, което изглежда подозрително и е забелязано във водата или на брега, да бъде докладвано незабавно.

"В зависимост от теченията и вълните мината може да се придвижи във всяка посока", добави той.

От началото на войната в Украйна и откриването на плаващи мини военнослужещите от румънските военноморски сили промениха стратегиите си за обучение.

В партньорство с България, Грузия, Съединените щати и Турция военните водолази тренират заедно и се гмуркат на около 50 метра дълбочина в търсене на морски мини.

"Румънските военноморски сили изпълняват мисии за картографиране, идентифициране и локализиране на мините. Тук ние разработихме нашите процедури за обучение за реални ситуации", казва Корнелиу Павел, говорител на румънските военноморски сили.

Досега в Черно море са открити 22 морски мини: две в румънски води, три в Турция, шестнадесет в Украйна и една в България. 
Евронюз, БГНЕС