Военни водолази унищожиха морска мина, плаваща на разстояние около две морски мили от румънския бряг в района на курорта Ефорие, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на министерството на националната отбрана.

Представители на министерството съобщиха, че военни водолази са извършили интервенция в неделя вечерта, за да неутрализират и унищожат морска мина, която е била на дрейф на разстояние около две морски мили (3,6 км) от румънския бряг край Ефорие. Мината е била открита от екип на Бреговата охрана.

Откриха останки от боеприпас до Камен бряг, взривиха мина край Созопол

Водолазният екип на Военноморските сили е започнал мисията си около 19:30 ч. Мината е била тип YAM и е представлявала опасност за безопасното корабоплаване. Тя е била транспортирана до безопасна зона и унищожена чрез експлозия.

След началото на непредизвиканата военна агресия на Руската федерация в Украйна на 24 февруари 2022 г., това е втората намеса на румънските военноморски сили за унищожаване на морска мина, която произхожда от районите на север от Румъния, където се водят военни действия. Първата морска мина в зоната на отговорност на румънските военноморски сили беше унищожена през март на 70 км от Капу Мидия, припомня Аджерпрес.
 
БТА