Открита е лодката на двамата рибари, които преди три дни изчезнаха във водите на езерото Мандра край Бургас. Намерена е без видими нарушения, заедно с греблата. Открита е на брега на язовира, на около 1,5 км. от предполагаемото място, където са влезли двамата рибари, съобщи за БТА Цветелина Рандева, говорител на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Извършва се оглед на брега, където е открита лодката, но до момента други следи не са открити. 

Предстои да бъде разпозната от близките на рибарите.

По-рано в труднодостъпна местност в района на езерото бяха открити дрехи и лични вещи, но съпругите на двамата рибари, които пристигнаха на мястото в сутринта, казаха, че вещите не са техни.

лодка езеро Мандра издирване рибари
Булфото

лодка езеро Мандра издирване рибари
Булфото


Издирват двама мъже, влезли в езерото Мандра за риба

Издирването на рибарите продължава. Това са 44-годишният Ивелин Тодоров от Средец и 47-годишният Петър Петров от Бургас. 

Шест екипа претърсват широк периметър, а паралелно с това бреговете на езерото се наблюдават с термодрон, който е бил използван до късно снощи, но без успех.

От рано сутринта на сборния пункт за разпределение на екипите са представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), екипи на пожарната и община Бургас.

В акцията по издирването се включват и двама рибари от рибарското селище Ченгене скеле. Към този момент почти липсват други доброволци.

езеро Мандра издирване рибари
Булфото

Видимостта е намалена, а температурите са ниски.

В района на Бургас продължава да вали дъжд.

езеро Мандра издирване рибари
Булфото

езеро Мандра издирване рибари
Булфото

езеро Мандра издирване рибари
Булфото

"Един ден и половина продължават издирвателните мероприятия. Вчера през деня бяха три екипа, днес са вече шест. През нощта работихме с термокамери, но сутринта се включиха отново дроновете, след като бяха заредени. Към момента сме разчертали на квадрати цялата водна площ на езерото. Обходни двойки проверяват квадрат по квадрат, включително и брега . Ако забележат нещо в тръстиката, особено там, където е по-гъсто, ще ни подадат сигнал. Очакваме доброволци. Много държим на хора, които познават добре езерото и често влизат в него. То е специфично, има опасни участъци. Страхуваме се масово да се влиза, защото например в зоната на падналия мост на Димчево, можеше преди малко да се случи инцидент. Има екип на ИАРА – те обследват отдалечените райони. Имаме сонар за дълбочината – обследват се различни плитчини – от 4 до 8 метра дълбочина", каза за БТА кметът на Бургас Димитър Николов. 

езеро Мандра издирване рибари
Булфото