/ Булфото
Бургас се сбогува с художника Живко Иванов. Той си отиде от този свят на 70 години, месец след като представи в родния си град юбилейна изложба в препълнена зала в Художествена галерия "Петко Задгорски", съобщиха негови близки. 

Живко Иванов е роден в Бургас на 2 септември 1953 година. През 1972 година завършва Художествената гимназия в София, а няколко години по-късно и Националната художествена академия в столицата. 

Има над 70 самостоятелни изложби в България и зад граница в Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Нидерландия, Словения, Сърбия, Чечения и други. Негови картини са собственост на Националната художествена галерия в София, както и на областни галерии в цялата страна и в частни колекции по цял свят. 

През 2014 година Живко Иванов бе първият български артист, представляващ страната на 62-ото издание на летния културен фестивал в Любляна. През 2009 година получи наградата на Община Бургас "Художник на годината", а през 2020-та бе отличен и в изложбите "Акварел" и "Приятели на морето". 

Станимир Димитров/БТА