От КНСБ искат по-голяма сигурност на временните работни места
От КНСБ искат по-голяма сигурност на временните работни места / снимка: Sofia Photo Agency

Ръководството на КНСБ осъди проваленото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да бъде изготвено становище по повод внесения в Народното събрание законопроект за временната заетост. На заседанието не са се явили представителите на правителството в лицето на социалния министър Емилия Масларова и министъра на финансите Пламен Орешарски.

Законопроектът за временната заетост е внесен в парламента от депутатите Петър Мръцков, Христина Христова и Ердоан Ахмедов, а становището на тристранния съвет е поискано след настояване от страна на синдикатите за някои поправки в проекта. С изменения в Кодекса на труда ще бъде узаконено прехвърлянето на работник от един работодател при друг, като условията на труд и заплащането се договарят между работника и Агенцията за временна заетост.

От КНСБ настояват за повече сигурност на временните работни места. „Дали проблемът с временната заетост, който касае по-скоро Агенцията за временна заетост, наистина не се превръща в един „горещ политически картоф” в края на мандата на това правителство. Опитът да бъде решен оттук-оттам, да предоставяме и да продаваме едва ли не като проститутки работниците, ми се струва, че е обречен на провал, ако продължи в тази посока”, заяви вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров.

От КНСБ твърдят, че са разработили собствен законопроект, който отговаря на всички европейски директиви за труда и заетостта.