/ netinfo
По-висока такса смет може да се очаква след две години. Това ще се случи, ако окончателно бъдат приети предложените от управляващите промени в закона за местните данъци и такси. Днес депутатите приеха на първо четене от 2019 година размерът на такса смет да зависи от три фактора по избор - според количеството изхвърлен боклук, според големината на имота и според броя на хората, които живеят в него. Досега таксата зависеше от данъчната оценка на имота.

Предстои ли драстично увеличение на такса смет за гражданите за сметка на бизнеса?
 
В мотивите на Министерския съвет се посочва, че така хората ще имат стимул да намалят отпадъците, които правят, а пък общините да оптимизират разходите по събиране и третиране на боклука.
 
Така се предлага при определянето колко да плащаме за такса смет да се взима предвид количеството на битовите отпадъци.
 
Промяната предизвика според между БСП и ГЕРБ.
 
„Таксата трябва да бъде направена така, че да бъде - този, който замърсява, да бъде този, който ще плаща и не трябва да ни притеснява фактът, че уж хората няма манталитет да правят това, но те хората нямаха манталитет и преди време, когато трябваше да се въведе задължителното използване на колани в колите“, коментира Александър Ненков от управляващите.

Плащаме такса "смет" според количеството изхвърлени отпадъци
 
„Всички кметове и съветници казват, че трябва да вървим към модерни общини. А общите части? Миенето? Тротоарите? Зелените площи? Това ще се разпредели по равно и солидарно“, посочи от своя страна Дора Янкова от левицата.
 
Управляващите допълниха, че общините са поискали удължаване на срока за прилагане на промените. Депутатите щели да обсъдят тази възможност преди окончателното разглеждане на новите правила.