пари
пари / Sofia Photo Agency, архив
Колко дълбоко ще бърка в джоба ни такса "смет", ако "замърсителят плаща"?
92994
Колко дълбоко ще бърка в джоба ни такса "смет", ако "замърсителят плаща"?
  • Колко дълбоко ще бърка в джоба ни такса "смет", ако "замърсителят плаща"?
Потребителите може да плащат повече за битовите си отпадъци, ако се въведе принципът "замърсителят плаща" при такса "смет". Това стана ясно от думите на експерта от Българската стопанска камата Илияна Павлова. Тя коментира още, че трябва да има разделно събиране на отпадъци.
 
Бизнесът плаща за събирането и транспортирането на боклука на количество, като основното притеснение на работодателите е, че това не се прилага и за по-нататъшното третиране на отпадъците отново на количество, обясни директор на дирекция "Индустрия и околна среда" в Българската стопанска камара Илияна Павлова.
 
Тя допълни, че когато бизнеса образува отпадък, който не е битов, той има грижата да си го третира, а за битовите отпадъци отговорна е общината. Така според изчисленията, ако се въведе принципът "замърсителят плаща", таксата за битови отпадъци за обикновените потребители ще се промени.
 
Павлова обясни още, че трябва да има разделно събиране на отпадъци, защото за боклука в тази система като пластмасовите опаковки не се дължи такса "битови отпадъци".
 
Експертът допълни, че трябва да се наблюдава повече процесът по количествата изхвърлени отпадъци. По думите й в момента липсват от общините какви количества боклук се изхвърлят, колко от бизнеса и колко от битовите потребители.