Осъдиха граничен полицай за подкуп
Осъдиха граничен полицай за подкуп / Thinkstock/Getty Images

Апелативният съд във Варна осъди граничен полицай за взимане на подкуп. Присъдата на Мариян Шопов е две години условно и глоба от 2000 лева.

Първоначално Добричкият окръжен съд е признал за невиновен граничния полицай по две обвинения за поискан и приет подкуп.

Българският граничен полицай е задържан по време на специализирана операция на главната дирекция "Антикорупция" на Румъния, чиито служители документирали с видеозаписи действията и разговорите в зоната на ГКПП-Вама Веке на румънско-българската граница, поясняват от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

На 26 юни 2011 година румънски полицай под прикритие се представил за шофьор на автомобил, който искал да влезе в България. Служител на румънската гранична полиция установил, че шофьорът няма пълномощно за автомобила и колата е с изтекъл срок на годишния технически преглед. Документите на полицая под прикрие приел Шопов, който дал да се разбере, че очаква нещо в замяна. Румънският полицай под прикрие дал 50 евро на Шопов, но от жестовете на българина се разбрало, че парите не са достатъчни и румънският разследващ дал още 20 евро.

Свидетел на задържането на граничния полицай станал турски гражданин, който заявил, че Шопов по-рано му поискал пари. Свидетелят обяснил, че е платил с две банкноти по 10 лева, които били намерени в джоба на българския граничен полицай.

В съдебната зала апелативният прокурор обори неправилните правни изводи на Добричкия окръжен съд, нарекъл специализираната операция на румънската антикорупционна служба "полицейска клопка" и провокация към подкуп, посочват от Апелативната прокуратура.