Осъдиха депутата Митхат Табаков заради кметски далавери
Осъдиха депутата Митхат Табаков заради кметски далавери / снимка: БГНЕС, архив
Осъдиха депутатът Митхат Табаков заради кметски далавери
57766
Осъдиха депутатът Митхат Табаков заради кметски далавери
  • Осъдиха депутатът Митхат Табаков заради кметски далавери

Софийският градски съд осъди депутатът от ДПС Митхат Табаков на четири години затвор. Той беше признат за виновен за това, че през 2004 г. като кмет на Дулово е поискал 10 000 лева подкуп от шефа на ВиК-Силистра Петко Горбанов, за да сключи договор за ремонт на канализацията на селото.

Осъденият ще трябва да заплати глоба от 5000 лева, както и да върне взетите пари.

Депутатът каза, че прокуратурата е действала по поръчка, а за престъпление в случая на може да се говори. „Присъдата ще я обжалвам, аз престъпление не съм извършвал. Това са едни смешни обвинения. Просто политическа поръчка, от първия ден на моето избиране за мажоритарен народен представител, на първата седмица започнаха тези дела и те продължават както виждате три години”, обясни Табаков.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. В края на миналата година Табаков беше осъден на пет години лишаване от свобода по обвинения за престъпление по служба.

Отново като кмет на Дулово през 2009 г. той сключил неизгоден договор за изграждане на ВиК мрежа по проект на ОП „Околна среда”. Общата сума на сключения договор е над 28 млн. лева, а щетите за общинския бюджет са на стойност близо 11 млн. лева. По това дело осъден беше и Алтан Чаушев, член на Общинския съвет по времето на Табаков.