/ Thinkstock/Getty Images
Нов случай на починала жена без поставена аортна клапа
97314
Нов случай на починала жена без поставена аортна клапа
  • Нов случай на починала жена без поставена аортна клапа
Още една възрастна жена почина в столицата след като се наложи да заплати 10 000 лева за поставяне на сърдечна клапа. За случая сигнализира Дарик дъщерята на починалата, уточнявайки, че става въпрос за безкръвна операция, изделията за която не се покриват изцяло от Здравната каса.
 
За подобен случай сигнализираха преди половин месец пациентски организации, уточнявайки, че причината е в новите цени на медицинските изделия, въведени от здравните власти. От Здравната каса обаче излязоха с публично становище, в което категорично заявяват, че в страната няма починали пациенти поради невъзможност да доплатят изделията си.

Жена почина в болница, не успяла да доплати за лечението си
 
Всичко започва в навечерието на Коледните дни в края на миналата година, когато майката на Радост Теохарова получава инфаркт, разказа пред Дарик дъщеря й: "Лекарят каза, че тя има аортна стеноза, която изисква поставянето на клапа. Тя ще й позволи нормално кръвообращение след получения инфаркт. Тази т. нар. безкръвна операция се извършва само в болница "Св. Екатерина" в София. Още на 2 януари й беше направена коронарография, тоест болницата реагира светкавично и беше одобрена от лечебното заведение за поставянето на тази клапа. Подписахме информирано съгласие и започнахме да чакаме".
 
Семейството чака без опасения, че операцията няма да се състои. Чакането обаче продължава месеци, а отговор или дата за операция няма: "Разбираме, че Здравната каса била решила да доплаща с 10 000 лева за тази операция. Аортна стеноза се получава най-вече в пенсионна възраст. Колко от нашите пенсионери могат да си позволят даването на тези 10 000 лева?"

НЗОК откри нарушения в случая с жената, починала заради липса на аортна клапа
 
От Здравната каса в свое становище подчертават, че изборът да се чака за операция е на дъщерята на починалата жена. Институцията припомня, че условията, при които заплащат медицински изделия, са регламентирани в наредба. От пациентски организации „Заедно с теб” обаче заявиха втори вот на недоверие на заместник-здравния министър Жени Начева, която оглавява и Надзорния съвет на Здравната каса. Според пациентите тя избягала от отговорност по случая с доплащането на медицинските изделия.