Организации сигнализират МС за нарушения на Закона за защита на животните
Организации сигнализират МС за нарушения на Закона за защита на животните / DarikNews

Организирани хайки избиват бездомните кучета у нас, а местната власт си затваря очите пред нарушения, свързани с правилното ваксиниране и кастриране на кучетата според Закона за защита на животните, сигнализираха от Националната координационна мрежа „Справедливост за животните”. В декларация до правителството и представителството на Европейския съюз в България организацията настоява за извършване на проверки по подаден сигнал за нарушение, както и за навременно санкциониране на фирмите изпълнители на програмата за намаляване на популацията на кучета.

 

През юли миналата година националната мрежа започва проверка как отделните общини изпълняват програмата за намаляване на популацията на бездомните кучета според Закона за защита на животните, стартирала през април. Първите нарушения са регистрирани в Перник и Велико Търново, разказа Аксиния Боснева, председател на фондация АФА-България: Обезпаразитяването на обработваните кучета с препарат, който не касае тенията. Кучетата се обработват, изписват се някакви, между другото едни от най-скъпите медикаменти, но тези медикаменти не обезпаразитяват животното и съществува риск едно такова животно да стане преносител на тения, поради което да пострадат и хора, и животни.

 

В градове като Драгоман, Силистра и Кубрат са били организирани хайки за кучета под претекст високата им популация. Сигналите за всички тези нарушения са изпратени до министъра на земеделието Валери Цветанов, но досега мерки не са взети.

 

По данни на националната мрежа през 2007 година бездомните кучета са били около 11 хиляди. Всяка година се кастрират по 3000 кучета.