Орешарски иска пълна финансова ревизия за оградата по българо-турската граница
Орешарски иска пълна финансова ревизия за оградата по българо-турската граница / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пламен Орешарски - първа част
70352
Пламен Орешарски - първа част
Пламен Орешарски - втора част
  • Пламен Орешарски - първа част
  • Пламен Орешарски - втора част

Пълна финансова ревизия на целия разчет за изграждане на 33-километровата оградата по българо-турската граница, която да спира бежанския поток, е възложил премиерът Пламен Орешарски. Това съобщи той при посещението си в лагера в Харманли. 1272 са настанените в момента там бежанци.

Проблемът с бавните процедури за получаване на статут, лошите битови условия и необходимостта децата им да учат поставиха пред премиера техните лидери, с които Орешарски се срещна, докато останалите викаха: „Freedom", охранявани от полиция.

Ключова задача е наистина да довършим разработването на интеграционни програми, макар че общата икономическа обстановка в страната не предполага голяма лекота при намиране на работа, тъй като и голяма част от българските граждани са без работа, коментира Пламен Орешарски.

„Аз съм дошъл точно заради това, за да се видя с лидерите им. Предполагам, че условията не са достатъчно добри, можем да направим един фонд, от който всички вие да си сложите по някой лев вътре. И аз бих сложил. Естествено, че не ми харесва, на вас харесва ли ви? Дайте да приемем инициативата, да съберем средства и да го подобрим. Ако предприемете такава инициатива, ще бъда благодарен. За самопожертвователства. Ключовата задача наистина е да довършим разработването на интеграционни програми, макар че общата икономическа обстановка в страната не предполага голяма лекота на намиране на работа, тъй като голяма част от българските граждани са без работа, а като сложим тук и езикова бариера, става още по-сложно, но въпреки това в напреднал стадий е министър Адемов и ще я докладва, когато бъде готов. Точно от новите оперативни програми е министър Адемов", обясни Орешарски.

Въпросът с изграждането на оградата по българо-турската граница е бил разискван и от Министерския съвет, каза още Орешарски:

„Тя се строи. Ако ме питате до къде точно са стигнали, не съм ходил на инспекция. Имаме уверението, че до ранната пролет ще стане. Да, притеснява ме малко оскъпяването, но очевидно предварителната сметка е била твърде обща. Вчера дори на Министерски съвет разисквахме и съм възложил пълна финансова ревизия на целия разчет. След това ще ми се докладва и ще видя дали има хора за уволнение", обясни премиерът.

В момента премиерът Пламен Орешарски, министърът на икономиката Драгомир Стойнев и на отбраната Ангел Найденов участват в бизнес форум, организиран от Хасковската търговско-промишлена палата в областна администрация.

Очаква се Орешарски да участва и в традиционната дегустация на вина и хранителни продукти на местни производители, която е част от отбелязването на празника Трифон Зарезан, което организира палатата.