Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издава за днес предупреждение от първа степен - жълт код в 18 области от страната за силен вятър, с пориви до 22-24 метра в секунда. Предупреждение за оранжев код за силен вятър в Сливен, с пориви до 26-28 метра в секунда, издават за днес синоптиците от НИМХ.

IStock

В страната ще нахлуе по-хладен въздух. Ще има по-значителни временни увеличения на облачността и на отделни места в източните райони и Родопската област ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Минималните температури ще бъдат между 9 и 14 градуса, максималните - предимно между 18 и 23 градуса, съобщиха от НИМХ.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна и на места, главно по северното крайбрежие ще превали краткотраен дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа умерен до силен северозападен вятър, който след обяд ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са между 19 и 22 градуса. Температурата на морската вода е от 10-11 градуса по северното крайбрежие до 16 градуса по южното. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

iStock/Getty Images

В планините ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър. Ще има по-значителни увеличения на облачността и на места, главно в Рило-Родопския масив ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13 градуса, на 2000 метра - около 5.

iStock/Getty Images

В неделя ще се установи слънчево време, което ще се задържи и в понеделник. Сутрин ще е хладно, с минимални температури в повечето места между 4 и 9 градуса, в отделни райони са възможни слани.

В понеделник дневните температури отново ще се повишат. Вятърът ще е от източната четвърт, ще бъде слаб, през деня временно до умерен, а в нощните часове в котловините ще стихва.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
БТА