Оправдаха Иван Миронов за фалита на Балканбанк
Оправдаха Иван Миронов за фалита на Балканбанк / netinfo

Софийският градски съд оправда изпълнителния директор на „Балканбанк” Иван Миронов за фалита на банката и за щетите от 200 млн. нови лева нанесени на вложителите и на държавата. Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда.

Присъдата е дълга 170 страници. Съдът намери Иван Миронов Димитров за невинен по обвинението за длъжностно престъпление за това, че в периода от 2 ноември 1992 година до 27 октомври 1995 година от „Балканбанк” са раздадени 200 млн. нови лева кредити, които не са върнати и са довели до фалита й. По-важната причина за това беше, че големите държавни предприятия не си погасиха задълженията към „Балканбанк”.

Най-големите държавни длъжници тогава бяха „Балкан Инвест” с 42 млн. долара кредит и „Балканкар Холдинг” с дъщерните му дружества. Така през септември 1996 г. Балканбанк бе поставена от БНБ под особен надзор, а през януари 1997 година бе обявена в несъстоятелност.

През 2003 година Иван Миронов бе екстрадиран от Македония и оттогава делото започна на съдебна фаза. Прокуратурата поиска да бъде обследвано дали Иван Миронов не е виновен и за неизгодни сделки, но той бе оправдан и за това. Оправдана беше и другата изпълнителна директорка на Балканбанк Надежда Апостолова.

След делото Иван Миронов заяви, че нито един вложител не е ощетен и всички са си получили парите. Той подчерта, че е напуснал Балканбанк една година преди фалита и отговорност за него трябва да носи следващото ръководство на банката. По негово мнение тогавашното правителство на Жан Виденов умишлено е фалирало трите големи банки – Балканбанк, Минералбанк и Стопанска банка, за да сложи ръка на заложеното срещу кредитите имущество на големите държавни предприятия.

Съдът замени паричната гаранция на Миронов от 7000 лв. с подписка и отмени забраната му да напуска страната.