Оповестяват бившите агенти на ДС в международните организации
Оповестяват бившите агенти на ДС в международните организации / Sofia Photo Agency архив
Оповестяват бившите агенти на ДС в международните организации
86813
Оповестяват бившите агенти на ДС в международните организации
Оповестяват бившите агенти на ДС в международните организации
  • Оповестяват бившите агенти на ДС в международните организации
  • Оповестяват бившите агенти на ДС в международните организации

През септември или октомври Комисията по досиетата ще оповести принадлежността към Държавна сигурност на българските представители в международни организации.

Това съобщи пред Дарик председателят на комисията Евтим Костадинов.

Проверката все още не е започнала, тъй като министерствата срещат трудности при съставянето на списъците и уточняването на лицата, които трябва да бъдат проверени.

От Министерство на отбраната са поискали удължаване на срока, за да предоставят тази информация. До края на този месец списъците трябва да бъдат предадени в Комисията по досиетата и проверката да започне, а до четири месеца след това трябва да бъдат обявени и резултатите.

Публикуваха данните за бившите агенти на ДС в отворен машинно-четим формат

Всички български лица, работещи или работили в различни международни организации от 1989 година досега, по закон трябва да бъдат проверени от Комисията по досиетата. Самата проверка на лицата за принадлежност към Държавна сигурност обаче още не е започнала, посочи Евтим Костадинов:

"В момента комисията е започнала да събира списъците с имената на съответните лица, които от 1989 г. досега са изпращани в различни международни организации. Със скоростта, с която се движим, вероятно след лятната ваканция, септември - октомври, ще излезе и проверката на комисията по предоставените списъци от различните ведомства".

От Служба „Военна информация" на Министерство на отбраната са поискали удължаване на срока за предоставянето на списъците с имената на лицата, които подлежат на проверка. Други министерства и ведомства също срещат трудности при изготвянето на списъците, поясни председателят на Комисията по досиетата:

"Изпитваме съществени трудности при уточняването на списъците и имената. В началото на прехода не е имало регистрация и добър отчет кои лица са изпращани в съответните организации. Събирането на имената започна още в края на миналата година. Има няколко министерства с отношение по този въпрос".

Проверката е рутинна и не се различава от останалите проверки, извършвани досега от Комисията по досиетата, каза Евтим Костадинов. Той поясни, че се очаква до края на този месец списъците вече да бъдат предадени в комисията, проверката да започне и през септември или най-късно октомври да бъдат обявени резултатите от нея.