Оперативният щаб по въпросите на миграционния натиск заседавал извънредно
Оперативният щаб по въпросите на миграционния натиск заседавал извънредно / БГНЕС, архив

Националният оперативен щаб по въпросите на миграционния натиск е заседавал извънредно днес, заради ескалиралото напрежение в Харманли, става ясно от сайта на МВР.

Освен вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, са участвали председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, ресорните зам.-министри на вътрешните и външните работи, на здравеопазването, финансите, земеделието и храните, както и зам.-началникът на отбраната, професионалното ръководство на МВР и представители на Българския Червен кръст.

20-годишен афганистанец запалил националния флаг в Харманли

Всички те са обсъдили необходимите допълнителни действия за подпомагане на Държавната агенция за бежанците за гарантиране на реда и организацията в бежанския център в Харманли след безредиците и недопускане на последваща ескалация на напрежението както там, така и в другите центрове.

Започва и извеждането от центъра в Харманли на хората с агресивно поведение и хулигански прояви. Те ще бъдат настанени в центрове от затворен тип.

Изолират по границата мигрантите нарушители от лагера в Харманли

По време на заседанието е било обсъдено и предстоящото връщане, съгласно договореностите с Афганистан, на техни граждани, задържани на територията на страната ни. Работна група от експерти от ресорните ведомства и агенции ще актуализират някои от дългосрочните мерки от Националния план за действие при усложнена обстановка на българо-турската граница, въведен в действие на 15 септември т.г.

Щабът обсъдил изпълнението на разпоредените от министър-председателя в оставка Бойко Борисов допълнителни мерки за нормализиране на обстановката в Харманли, обсъдени вчера по време на спешна среща в Министерския съвет.