Прокуратурата: 400 мигранти са задържани за безредиците в лагера в Харманли
Прокуратурата: 400 мигранти са задържани за безредиците в лагера в Харманли / БГНЕС, архив
Прокуратурата: 400 мигранти са задържани за безредиците в лагера в Харманли
91372
Прокуратурата: 400 мигранти са задържани за безредиците в лагера в Харманли
  • Прокуратурата: 400 мигранти са задържани за безредиците в лагера в Харманли

400 мигранти от бежанския център в Харманли са задържани за 72 часа в районните управления в Хасково и областта, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В момента се установява какво е участието им в инцидента от изминалото денонощие. Ако бъдат събрани доказателства, прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража. Задържан е и афганистански гражданин, запалил българския флаг в Харманли. В момента той се транспортира към Специализирана прокуратура в София, където като свидетели ще бъдат разпитани и полицаи, станали очевидци на извършеното престъпление.

Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия

Районната прокуратура в Харманли провежда досъдебно производство с първоначални обвинения за хулиганство при условията на изключителна дързост и цинизъм, както и за повреждане на чуждо имущество на значителна стойност, съобщи Румяна Арнаудова.

"В момента на територията на районните управления в цялата Хасковска област са задържани 400 души. Предстои да бъде установено какво е конкретното им участие в инцидента. Чакаме доказателства за повдигане на обвинения", каза Арнаудова.

Тя допълни, че в момента се установяват причините за възникването на безредиците. По непотвърдена, предварителна информация причината е, че тези хора не желаят да останат в бежанския център в Харманли, а искат да напуснат България и да се отправят към Европа, каза говорителят на главния прокурор.

Всички задържани са мигранти, като повечето от тях са от Афганистан. Задържан е също афганистански гражданин, запалил българското знаме. Специализираната прокуратура е започнала разследване на случая, тъй като деянието представлява престъпление против републиката.

Човекът, запалил знамето, ще бъде доведен в петък в специализираната прокуратура. Ще бъдат разпитани като свидетели полицейските служители, които са очевидци на престъплението. За това престъпление наказанието е лишаване от свобода до две години или глоба до 3000 лева.

Румяна Арнаудова каза още, че прокуратурата в Хасково ще извърши проверка дали е упражнявано полицейско насилие по време на безредиците в лагера в Харманли.
„Ако има такива сигнали, ще се извърши бързо проверка на всеки сигнал", увери тя.