/ Dariknews.bg
Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС) започва излъчването на анимации от новия 3D мапинг проект, който призовава за обща грижа за природата. Проектът показва рисковете от човешкото въздействие върху околната среда и как с осъзнати действия всеки може да помогне за нейното опазване. Визуалният спектакъл ще се прожектира всеки работен ден в периода 9-20 септември, от 21.15 до 22.00 ч. пред Национална галерия "Квадрат 500" (пл. "Свети Александър Невски"). Съобщението е от екипа на Управляващия орган на ОПОС.

Нов шанс за птиците по Оперативна програма „Околна Среда“

Инициативата носи посланието "Нямаме план(ета) "Б", което е продължение на 3D-кампанията на ОПОС, започнала в края на 2018 г. Този път анимациите насочват вниманието върху оползотворяването на природните ресурси по устойчив начин с фокус върху темите "Отпадъци", "Наводнения и свлачища" и "Качество на атмосферния въздух". 3D-проектът популяризира идеята, че грижата за природата е обща мисия, в която успехът идва само ако всички полагат усилия заедно.

София кандидатства за закупуване на 30 тролея и 30 електробуса


Със средства по линия на програмата, в България се изграждат пречиствателни станции и инсталации за преработка на отпадъци. Освен това се правят инвестиции се в мерки за по-чист въздух, работи се срещу риска от наводнения и свлачища, полагат се грижи за опазване на богатото биоразнообразие. "Нямаме план(ета) "Б" е призив за обединяване около общата кауза за по-чиста и по-сигурна околна среда. Тя осигурява и средства за обновяване на градския транспорт, например в столицата, с цел да се намалят вредните емисии.

3D Mapping е вид технология, която чрез анимации или статични изображения създава реалистични илюзии и ефекти върху триизмерни повърхности като сгради и паметници.

Изпълнител на анимациите е компанията Elektrick.Me, която има дългогодишен опит в създаването на 3D mapping с успешно реализирани проекти в България, Холандия, Швеция, Русия, Казахстан, Кувейт, Китай и други. "Целим да припомним, че отделният човек не е само страничен наблюдател, но и пряк участник в запазването на екосистемите и биоразнообразието, без които човешката цивилизация не би била възможна", споделят създателите на мапинг-анимацията. За реализацията на проекта работят над 12 български артисти - дигитални скулптори, 3D аниматори и музиканти.
 
БТА