Онкоболни настояват за ремонт на Националната онкологична болница
Онкоболни настояват за ремонт на Националната онкологична болница / снимка: DarikNews
Около 100 пациента от Националната онкологична болница са изпратили писмо до президента, премиера и министъра на здравеопазването, в което настояват да се подобри материалната база на болницата. В писмото те обясняват, че броят на онкоболните ежедневно се увеличава, а броят на лекарите и медицинските сестри намалява, като причината е в лошите условия на труд.

Ненадеждната апаратура и липсата на медицински персонал понижава шансовете за своевременно лечение, се казва още в писмото на пациентите. Биляна Великова, която е онкоболна разказа пред Дарик радио как на 60 пациенти се падат една баня и тоалетна: Това е едно общо помещение с три тоалетни и три мивки, като имате предвид, че са смесени мъже и жени, а има обща баня. Има стаи със счупени прозорци, които не са поправени.

Пациентите алармират още, че непрекъснато лаборанти и медицински сестри, заради лошото заплащане, напускат болницата. Исканията им са да се осигурят допълнителни материални средства за служителите и да се модернизира лечебната апаратура.