Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до ЦИК и народните представители с подробно разписани 14 мерки, които да гарантират успешното протичане на машинното гласуване на местните избори тази есен. Поводът е организираната работна среща по поставени от Централната избирателна комисия проблеми, свързани с машинното гласуване днес в Народното събрание, информираха от кабинета на омбудсмана.
 
Омбудсманът предупреди за възможни проблеми при машинното гласуване

Мерките са обобщение на изводите, до които експерти, депутати, наблюдатели, политолози и граждани стигнаха на форума, организиран от Омбудсмана миналия петък, именно посветен на машинния вот и проблемите, които възникнаха по време на изборите за европейски парламент през пролетта.
 
Категоричното становище на Омбудсмана е, че "бъговете" в системата са в резултат на лошата организация на изборната администрация, а не на машините.

Сметките показват: 59 лева на гласоподавател за машинно гласуване
 
Манолова се противопоставя на опитите и започналата кампания за премахване на гласуването с машини и е категорична, че това може да рискува честността на изборите и да се изгуби и без това ниското доверие в изборния процес, а е и предпоставка до електронно гласуване изобщо да не се стигне.
БТА