Диана Ковачева
Диана Ковачева / БТА
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, във връзка с извършена проверка по повод задържането в структура на МВР на трима десетокласници, писали върху Паметника на съветската армия. Това съобщават от пресцентъра на омбудсмана. 

На 25 февруари тримата ученици  - две момчета и едно момиче, на възраст между 15 и 16 години, са задържани заради надпис „Save Ukraine” върху постамента на Паметника на съветската армия. По-късно същия ден две от децата са били освободени, но третото е задържано за 24 часа, като по случая е образувано досъдебно производство, освободено е в 10:02 часа на 26 февруари, се припомня в съобщението.

Омбудсманът Ковачева е категорична, че „когато става дума за деца, лишаването им от основни права по време на полицейско задържане е абсолютно недопустимо и задължително следва да се осигурява адвокатска защита на задържания непълнолетен“. 

СДВР с дисциплинарна проверка за хванати младежи, драскали по паметника на Съветската армия

Сред нарушенията, констатирани при проверката на омбудсмана е, че останалите две деца са разпитани в качеството си на свидетели, единствено в присъствието на представител на детска педагогическа стая. За престоя им в районното управление не са уведомявани техните родители или попечители, както и не им е осигурена адвокатска защита.

Диана Ковачева обръща внимание, че съществуващите специални правила за задържане на непълнолетни се отнасят и за трите вида задържане на непълнолетен – полицейско, прокурорско и съдебно. Тя посочва, че първото и най-важно условие, което следва да се има предвид е, че задържане на непълнолетен е допустимо само в изключителни случаи. В закона тази възможност е предвидена на последно място след няколко други по-леки мерки, които не включват поставяне на ограничения в свободата на непълнолетния и които следва да се прилагат по отношение на непълнолетни.

Ще местят паметника на Съветската армия в София

Омбудсманът подчертава, че трябва да се имат предвид и делата, заведени и спечелени срещу България пред Европейския съд по правата на човека, отнасящи се до свободата на изразяване, неоснователното осъждане и глоба за рисуване със спрей върху паметник (Хаджийски срещу България – жалба 10783/17 и Генов и Сърбинска – жалба 52358/15).
„Становището ми като омбудсман е, че характерът и тежестта на извършеното от непълнолетния деяние не съответства с наложената му мярка – задържане в структура на МВР за 24 часа“, пише в писмото си до вътрешния министър Диана Ковачева. Тя подчертава, че от книгата за задържани лица в Първо районно управление е видно, че момчето е настанено в помещение за задържане на непълнолетни лица в 17:45 часа. Дадена му е възможност лично да уведоми своята майка за задържането си. Младежът е запознат със своите права посредством попълване на декларация за пълнолетни лица, в която е посочил, че не желае адвокатска защита.

„Когато става дума за деца, лишаването им от основни права, каквото е правото на защита, по време на полицейско задържане, е абсолютно недопустимо. Като омбудсман, категоричното ми мнение е, че задължително следва да се осигурява адвокатска защита на задържания непълнолетен и попълването на декларация за отказ от защита сериозно нарушава неговите права“, заявява Диана Ковачева. Тя посочва, че институцията на омбудсмана последователно отстоява позицията, че компетентните органи трябва да предприемат навременни действия за синхронизиране на законодателната уредба с действащите международни стандарти, за да се гарантира ефективен достъп на децата до правораздаване и отношение, което е съобразено с тяхната възраст, развитие и потребности.

С оглед гарантиране на защитата на правата на непълнолетните лица в случай на задържане, омбудсманът предлага изрично регламентиране на задължителна адвокатска защита при задържане на деца чрез  промени  в законите, които имат отношение към този въпрос – законите за МВР, за митниците и за ДАНС. Подобна промяна ще осигури и привеждане на националното законодателство в съответствие с европейската директива за процесуалните гаранции за деца, отбелязва Ковачева.

Общественият защитник настоява при задържане на непълнолетни да бъде осигурено стриктно прилагане на Закона за закрила на детето, както и при прилагане на Инструкция 8121з-78 да не се допуска попълване на декларация за отказ от право на защита от страна на непълнолетно лице.

Ковачева подчертава, че съгласно разпоредбите на действащото законодателство за задържането на детето незабавно трябва да бъде уведомен неговият родител или настойник, както и директорът на учебното заведение, в което задържаният е ученик. Основната цел на уведомяването на родителя или настойника е той да упълномощи адвокат – защитник на детето, тъй като то не може да го упълномощи само, посочва Диана Ковачева. Омбудсманът отбелязва, че съгласно Закона за закрила на детето, „дете“ е всяко физическо лице до навършването на 18 години и тези лица извършват правни действия със съгласието на своите родители или попечители. Следователно непълнолетният не е могъл сам да вземе информирано решение за нуждата си от адвокатска помощ, както и да извършва правни действия, свързани със своята защита или отказ от такава, посочва Диана Ковачева.  Тя добавя, че въпросната декларация, попълнена от десетокласника, засяга само и единствено пълнолетните задържани лица. „Недопустимо е да се предоставя на непълнолетен попълването на същата. Не стана ясно и разпитът на задържаното дете в присъствието на кои лица е проведен“, пише омбудсманът. Диана Ковачева заявява също, че при задържането на непълнолетно лице следва да се вземат предвид и разпоредбите на правото на ЕС.

Омбудсманът изпраща резултатите от извършената проверка на министър Бойко Рашков, така че те да подпомогнат започналата проверка по случая и отправя шест препоръки, се посочва в съобщението. Сред тях са оперативните работници в местата за 24-часово задържане да уведомяват задължително и своевременно родител или настойник, както и директора на учебното заведение, в което задържаният е ученик, а не тази възможност да бъде давана на задържания непълнолетен, както и да бъде осигурявана задължителна адвокатска защита на задържаните непълнолетни лица, което да бъде изрично регламентирано в законодателството. Сред препоръките са още при задържането на непълнолетно лице да се спазват стриктно разпоредбите на чл. 2 от Закона за закрила на детето, а при прилагане на Инструкция 8121з-78 да не се допуска попълване на декларация за отказ от право на защита от страна на непълнолетно лице. Да бъдат взети предвид решенията на Европейския съд по правата на човека по две дела,  в които България е осъдена за нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, касаещи свободата на изразяване, неоснователното осъждане и глоба за рисуване със спрей върху паметник, препоръчва още Ковачева. Омбудсманът отбелязва и необходимостта служителите в районните полицейски управления, работещи с деца, да преминават задължително обучение, съобразено с контактите им с децата.