/ БГНЕС
Тя ще бъде възложена от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков
"Процедура по преместване на паметника на Съветската армия в София започва кметът на район "Средец" Трайчо Трайков", съобщава той на страницата си във фейсбук.

"Ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият Столичен общински съвет (СОС) минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка", пише Трайков.

От години политици, общественици, представители на интелигенцията, граждани настояват за премахването на монумента от Княжевската градина .



Те се обединиха в Сдружение "Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София" и в Инициативна група "Стъпки за демонтиране на Паметника на Съветската армия и предложения за преосмисляне на пространството", сред чиито участници са Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Сотиров, Марта Георгиева, Мартин Заимов, Екатерина Бончева.

През май 2021 г. те изпратиха писмо до тогавашния служебен министър-председател Стефан Янев с искане "от центъра на европейката ни столица най-сетне да бъдат демонтирани фигурите на "Монумента на окупационната Червена армия", известен и като "Паметник на Съветската армия".

В писмото те посочват, че с решение от 18 март 1993 г. органът за местно самоуправление в столицата ясно е изразил волята си за демонтиране на монумента. Демонтажът обаче е спрян с устна заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от правителството на Любен Беров, посочват от двете организации.
БТА