Олово в река Чая, 3 пъти над нормата
Олово в река Чая, 3 пъти над нормата / netinfo

Концентрациите на олово в река Чая в участъка Бачково – Асеновград надвишават 3-4 пъти пределно допустимата норма, съобщи пред Дарик началникът на отдел „Контрол” в Басейнова дирекция – Пловдив инж. Вълчо Караджов.

Това са показали последните проби, изследвани в лабораторията на Изпълнителната агенция „Околна среда”. Няма яснота доколко тези концентрации са опасни, тъй като в Басейнова дирекция са получили резултатите днес следобед.

Според инж. Вълков проблемът не може да се разреши със спиране на флотационната фабрика в Лъки, от езерото на чието хвостохранилище има теч. Такъв експеримент е правен преди два месеца и просмукването на утайки не е намаляло. Рудодобивната фирма не е санкционирана, тъй като е установено, че при заустването на отпадните води няма превишение на определените в разрешителното й концентрации.

Инж. Вълков посочи като основна причина за замърсяването на Чая и притоците й Юговска и Чепеларска река, маловодието в момента.

Мерките за спиране на теча в стената на язовира на хвостохранилището ще отнемат много време, това не е кран, който да затворим, каза началникът на отдел „Контрол” в Басейнова дирекция. До дни там очакват предписанията на комисия експерти от София за отстраняване на проблема.

Други новини от Пловдив