Огромна тапа на автомагистрала „Тракия”
Огромна тапа на автомагистрала „Тракия” / снимки: БГНЕС
Подробности за пътната обстановка от инж. Георги Златев от Пътната агенция
79551
Подробности за пътната обстановка от инж. Георги Златев от Пътната агенция
  • Подробности за пътната обстановка от инж. Георги Златев от Пътната агенция

От Агенция „Пътна инфраструктура” препоръчват на всички пътуващи от София към Бургас да използват обходен маршрут по стария път през Елин Пелин до Вакарел и от там да се прикачат на магистрала „Тракия”.

По-рано слушатели на Дарик сигнализираха за огромно задръстване при 5-ти километър на магистрала „Тракия” след изхода на София. Причината за струпването на автомобили са планираните ремонти на пътя. Закъсал ТИР допълнително е усложнил пътната обстановка.

По думите на слушатели на Дарик за 40 минути са изминали едва 4 км по магистралата. Слушателите казаха, че няма полицаи, които да регулират движението. Запълнени са и четирите платна за движение. Като причина за огромната тапа посочиха започналите ремонти в този участък.

Движението на магистрала „Тракия" при пътен възел „Церово" е пуснато заради интензивния трафик от София към провинцията, съобщиха за Дарик от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Това е един от затворените за ремонт участъци в посока Бургас.

По време на празничните дни отбвиката към Велинград може да се използва от пътуващите. Така няма да се налага те да пътуват към отбивката при Калугерово, а това спестява време и разстояние, допълни говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов. По думите му трафикът по магистрала „Тракия" е доста интензивен, но няма значителни затруднения в придвижването на територията на Пазарджишка област.

От полицията в Пловдив също уверяват, че на този етап няма съществени проблеми по пловдивската част на магистралата.

Огромна тапа на автомагистрала Тракия
netinfo

Започналите ремонти на магистралите "Тракия" и "Хемус" допринасят за забавянето на трафика.

Заради ремонти е въведена временна организация на движението по три участъка от магистрала "Тракия" и по лявото платно на виадуктите "Елешница" и "Бебреш" на магистрала "Хемус".

В началото на майските празници голяма част от българите потеглиха на път. Огромни опашки от чакащи автомобили са се извили на граничния пункт Кулата в първия почивен ден на май.

Временно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили

Със заповед на Агенция „Пътна инфраструктура” след 12.30 ч. е спряно движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона в района на пътен възел „Жерково” на агистрала „Хемус” и в участъка от км 0 до 5 км на автомагистрала „Тракия”, съобщиха от агенцията.

Поетапно временно се спира и движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона на път I-8 София - Калотина в района на град Сливница. Забраната важи до отпадане на необходимостта. Движението се регулира от органите на „Пътна полиция”.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на агенцията - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Огромна тапа на автомагистрала Тракия
netinfo

Обходни маршрути

От Пътната агенция препоръчват да използвате обходни маршрути.

Освен по магистрала "Хемус" пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и второкласния път Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге - София, както и този през прохода Петрохан София - Берковица - Благово - Монтана - Лом.

Алтернативно направление на магистрала "Тракия" е първокласният подбалкански път София - Пирдоп - Карлово - Бургас. Той може да се ползва както от шофьорите, пътуващи към Южна България, така и от тези които са към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи "Троянски", "Шипка" и "Републиката".

Пътуващите към Пазарджик може да ползват и първокласния път след Ихтиман, който обаче е в лошо състояние.

На магистрала "Струма" в 4-километров участък от Долна Диканя до Дупница движението се пренасочва по първокласния път Е-79 за посока София, а в посока Дупница - движението остава по магистрала "Струма".

При изграждащия се участък Сандански - Кулата от магистрала "Струма" движението става по обходен маршрут през село Дамяница. Трафикът се пренасочва по временно изграден път, след това преминава по общински път и отново по новоизграден временен път се включва в първокласния път.