АПИ с препоръки: Как да избегнем задръстванията по магистралите
АПИ с препоръки: Как да избегнем задръстванията по магистралите / снимка: БГНЕС, архив

Интензивен трагик в първия от трите почивни дни у нас по автомагистралите и пътищата към граничните пунктове.

Ограничения по магистралите заради ремонти

От агенция "Пътна инфраструктура" напомнят на шофьорите за започналите ремонти на автомагистралите "Тракия" и "Хемус" и призовават за повишено внимание на пътя.

Заради ремонти е въведена временна организация на движението по три участъка от магистрала "Тракия" и по лявото платно на виадуктите "Елешница" и "Бебреш" на магистрала "Хемус".

Движението по виадуктите "Елешница" и "Бебреш" става двупосочно в дясното платно в посока София - Варна.

Поради ремонтни дейности временно е затворено южното платно на бул. "Цариградско шосе" на изхода на София в посока Пловдив. Движението се осъществява двупосочно в другото платно.

На магистрала "Тракия" ще бъде ограничено движението на изхода от София към Пловдив. Между 5 и 11 километър движението по дясното платно ще бъде ограничено и превозните средства ще се движат двупосочно в лявото платно - в посока София. Скоростта е ограничена до 70 км/ч. В отсечката от 85 до 90 километър на магистрала "Тракия" ще е ограничено движението в дясното платно и превозните средства ще се движат двупосочно в лявото платно в посока София.

Обходни маршрути

В проблемните участъци е възможно да се образуват колони от автомобили. За да ги избегнете, от Пътната агенция препоръчват да използвате обходни маршрути.

Освен по магистрала "Хемус" пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и второкласния път Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге - София, както и този през прохода Петрохан София - Берковица - Благово - Монтана - Лом.

Алтернативно направление на магистрала "Тракия" е първокласният подбалкански път София - Пирдоп - Карлово - Бургас. Той може да се ползва както от шофьорите, пътуващи към Южна България, така и от тези които са към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи "Троянски", "Шипка" и "Републиката".

Пътуващите към Пазарджик може да ползват и първокласния път след Ихтиман, който обаче е в лошо състояние.

На магистрала "Струма" в 4-километров участък от Долна Диканя до Дупница движението се пренасочва по първокласния път Е79 за посока София, а в посока Дупница - движението остава по магистрала "Струма".

При изграждащия се участък Сандански - Кулата от магистрала "Струма" движението става по обходен маршрут през село Дамяница. Трафикът се пренасочва по временно изграден път, след това преминава по общински път и отново по новоизграден временен път се включва в първокласния път.

При пътния възел на първокласния път с третокласния Рибник - Петрич трафикът се отбива по третокласния път към Петрич, преминава по улиците на града и продължава по пътя Петрич - Дрангово - Марино поле - Чучулигово и по общинския път през Кулата се свързва с първокласния път. Обходният маршрут е същият и в посока Кулата - София.

От Пътната агенция препоръчват на шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, както и да спазват въведените организации на движение, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция".

Очаква се трафикът към големите градове отново да бъде засилен на 3 май като последен почивен ден.