Огласяват резултати от проучване на генно-модифицирани храни
Огласяват резултати от проучване на генно-модифицирани храни / netinfo

Едногодишното изпълнение на туининг проекта по програмата ФАР "Генно-модифицирани, облъчени и нови храни и химикали" ще бъде отчетено на пресконференция в Министерството на здравеопазването (МЗ).

В срещата с журналисти ще участват д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор, ръководител на проекта от българска страна, Сабине Кладрова, представител на Австрийската агенция по околната среда, ръководител на проекта от австрийска страна, Милена Иванова, експерт по облъчените храни в Националния център по радиобиология и радиационна защита, Андреас Хайзенбергер, експерт по генно-модифицираните храни в Австрийската агенция по околна среда.

Проектът е на стойност 1,05 млн. евро. Той започна през декември 2005 г. и ще завърши през октомври 2007 година. След едногодишно успешно изпълнение на проекта днес и утре има междинна работна среща на екипите за преглед и оценка на постигнатите досега резултати, информират от МЗ.

Проектът се осъществява от Министерството на здравеопазването на България и неговите поделения и от Министерството на земеделието и горите, а партньори от австрийска страна са Австрийската агенция по околната среда и Австрийската агенция по безопасност на храните.

Основната цел на проекта е да се гарантира защитата на здравето на потребителите от опасни химикали, както и безопасността на генно-модифицираните, новите и облъчените храни на пазара, в съответствие с изискванията на ЕС.

За изграждането на ефективна система на здравен контрол и надзор на пазара в областта на храните и химикалите предстои по програма ФАР доставката на лабораторно оборудване на обща стойност 2,4 млн. евро.