Очаква се значително и бързо повишаване на нивото на Дунав
Очаква се значително и бързо повишаване на нивото на Дунав / снимкa: Sofia Photo Agency

Очаква се значително и бързо повишаване на нивото на река Дунав, съобщиха от областната администрация в Силистра, позовавайки се на Агенцията за проучване и поддържане на реката.

Според съобщението, в общия българо-румънски участък през следващите четири дни нивото на реката ще бъде по-високо от петите на дигите и на много места ще залее крайбрежната тераса и островите. Има опасност от аварии на понтони и закотвени плавателни съдове.

От местната "Гражданска защита" съобщиха, че са изпратени писма до кметовете на крайбрежните общини за създаване на групи за наблюдение при наближаване на критичното за този участък ниво от 777 см и за осигуряване на инертни материали за евентуално надграждане и укрепване на брега.

В "Гражданска защита" се прави инвентаризация на наличната техника за отводняване и на количеството чували за надграждане и укрепване на брега. Местна фирма, заедно със специалисти от "Гражданска защита" и пожарникари, е направила днес първото в района учение с персонала си за действия при наводнение.  

По данни от "Гражданска защита" в Айдемирската низина е повишено нивото на подпочвените води и има частични заблатявания.